TREŠNJNINA MUVA – RHAGOLETIS CERASI

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517290
    Stojkić Slavica
    Učesnik

      ТРЕШЊНИНА МУВА – RHAGOLETIS CERASI
      Ова штеточина проузрокује лош квалитет плодова трешње и вишње, јер се „црвљиви“ плодови не могу извозити, а и продајна вредност им је мања. Нападнути плодови губе употребну вредност, подложни су нападу сапрофита и могу опасти пре времена. У влажним условима на таквим плодовима честа је појава трулежи. Највеће штете су на раним сортама, јер се добија и мање сока.
      Трешњнина мува има једну генерацију годишње. Презимљава у стадијуму лутке у површинском слоју земљишта, најдубље до 10 цм испод круне воћке. Наредног пролећа имага излећу из земљишта али не сва јер неки презиме и више пута. Лети у периоду од маја до краја јула. По сунчаном времену имага се могу видети на лишћу и плодовима, где се хране. После 1-2 недеље почиње полегање јаја у периоду почетка обојавања плодова. Једна женка може да положи 80-150 јаја. Младе ларве излазе из јаја после 6-12 дана и хране се соком и месом плода. Развој ларве траје око месец дана тако да ларве чак и после брања излазе на површину.
      Појава ове штеточине условљена је присуством дивљих трешања у ближој околини на чијим плодовима се такође развијају ларве трешњнине муве тако да је пожељно њихово уништавање. Такође агротехничка мера борбе је и потпуно убирање плодова, јер се на тај начин уништавају ларве и смањује потенцијал заразе за идућу годину.
      Употреба хемијских средстава је пре свега повезана одређивањем оптималног рока третирања, временом појаве одраслих мува, степеном развоја јаја…Прегледом земљишта како би се констатовало стања лутака, улов мува на жутим лепљивим клопкама, прегледом плодова ради одређивања бројности и степена развоја јаја су начини да се дође до оптималног рока третирања. Међутим, како то често није случај, да се овакве мере спроведу препорука је да се третман инсектицидима врши када више од половине плодова почне да добија боју (жути или да румени). У сваком случају оптималан рок третирања хемијским средствима је близу бербе па из тог разлога треба водити рачуна при избору инсектицида и прописане каренце истог.

      Саветодавац Славица Стојкић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.