Texnologija proizvodnje boba (Faba vulgaris)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517271
    Ilić Danijela
    Učesnik
      Технологија производње боба (Faba vulgaris)

      Боб се производи ради семена, зелене крме, сена, за људску исхрану, сточну храну, индустријску прераду и зеленишно ђубриво. Има велику хранљиву вредност. За исхрану људи боб се користи у виду зрелог семена, као вариво. Такође, користи се и брашно боба заједно са пшеничним, за спремање квалитетних хлебова. У исхрани стоке зрело семе боба употребљава се као прекрупа и концентровано храниво. Зелена крма и силажа боба одликује се великом хранљивом вредношћу, посебно у исхрани преживара.
      Плодоред – Боб не подноси монокултуру. На исту парцелу боб не сме долазити пре 3 до 4 године. Најбољи предусеви за боб су озима стрна жита, шећерна репа, кромпир и кукуруз.
      Обрада земљишта – Основну обраду треба извести раније у јесен на дубини од 25 до 30 cm. У пролеће када се земљиште просуши затварају се бразде и предсетвено се припреми на дубини од 10 cm, комбинованим оруђима.
      Ђубрење – Добро подноси директно ђубрење стајњаком, нарочито када се гаји на тежим земљиштима. Отуда се може користити и до 40 t/ha стајњака. Боб подноси следеће количине минералних ђубрива од 30 до 40 kg/ha азота (предсетвено), од 40 до 90 kg/ha фосфора и од 40 до 80 kg/ha калијума.
      Сетва – Боб је усев изразито ране пролећне сетве. Оптимално време сетве је у првој декади априла. Просечна густина усева боба треба да износи од 300 000 до 500 000 клијавих зрна по хектару (зависно од намене производње, за семе, силажу или сено). Боб је усев широкоредне сетве. За производњу семена растојање између редова износи 50 до 60 cm, а за производњу зелене масе растојање је мање и износи од 30 до 40 cm. Дубина сетве износи од 6 до 8 cm.
      Нега – У периоду од ницања до цветања изводе се бар два међуредна култивирања (прашења). Прво се обавља када биљке достигну висину од 10-12 cm, а друго после овог 10 до 15 дана. Може да се врши и огртање због заштите од хладноће и то дав огртања – прво у фенофази 4-ог листа и друго у фенофази цветања.
      Жетва – Боб добро накнадно сазрева. Код њега је сукцесивно сазревање, презреле махуне пуцају и семе се осипа из махуна.

      Данијела Илић, маст.инж.
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.