- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 6 meseci ranije by Krajnović Dragoljub.
-
AutorČlanci
-
13.01.2021 u 17:57 #517225
Krajnović Dragoljub
UčesnikPad sadržaja mlečne masti kao posledica kiselih indigestija
U organizmu krava, sirćetna kiselina je glavni materijal za sintezu mlečne masti.Pad njenog sadržaja jedan od glavnih indikatora kiselih indigestija.Naravno krave, u ovoj fazi laktacije i prirodno imaju niži sadržaj mlečne masti nego u kasnijim fazama.Zato kod tumačenja rezultata hemijske analize mleka treba biti oprezan.Najbolje je konsultovati se sa stručnjakom (agronom ili veterinar).Drastični padovi sadržaja mlečne masti, naročito u situacijama kada su to vrednosti niže od sadržaja proteina u mleku, neminovno upućuju na ozbilje poremećaje u ishrani, kako tekućoj, tako i minuloj, naročito ukoliko je to propraćeno previše slabom kondicijom krava. Zaključak je da kisele indigestije predstavljaju osnovni problem.Nizak apetit i visoka proizvodnja mleka, nameću povećanje udela suve materije iz koncentrata u obroku.Ova pojava dolazi od pada sadržaja mlečne masti, zbog veće aktivnosti amilolitičke nego celulolitičke mikroflore buraga.Takođe i pH buraga pada.U obroke se uključuju puferne materije.
DOZE PUFERA:
-Natrijumbikarbonat/A/ (110-225 g/dan);
-Magnezijumoksid/B/ (50-90 g/dan);
-kalijum bikarbonat (270-410 g/dan);
-natrijum bentonit (450-700 g/dan);
A=0,75 % SM
A : B =2:1
Dragoljub Krajnović -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.