Zakonski propisi kvaliteta svežeg sirovog mleka-Dragan Radosavljević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517212
    Radosavljević Dragan
    Učesnik

      Da se podsetimo, sirovo mleko, prema Pravilniku o kvalitetu sirovog mleka (“Službeni glasnik RS”, broj 106/17 od 24.11.2017. godine) podrazumeva mleko dobijeno redovnom, neprekidnom i potpunom mužom zdravih, pravilno hranjenih muznih grla, najkasnije 30 dana pre partusa i najranije 8 dana posle partusa, koje nije zagrevano na temperaturi višoj od 40° i bez dodavanja ili odvajanja bilo koje supstance koja bi narušila njegov osnovni sastav.
      Sirovo mleko ima svojstven izgled, boju i miris i najkasnije dva sata posle muže hladi se na temperaturi do +6°C, ako sakupljanje nije dnevno, odnosno na temperaturi do +8°C, ako je sakupljanje dnevno.
      Izuzetno, sirovo mleko ne mora da bude ohlađeno do navedene temperature ako je obrađeno u roku od dva sata od muže, ili, ako je iz tehnoloških razloga vezanih za izradu određenih proizvoda od mleka potrebna viša temperatura i ako je to odobrio nadležni veterinarski inspektor, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.
      Kravlje sirovo mleko mora da ima:
      -najmanje 3,2% mlečne masti,
      -najmanje 3,0% proteina,
      -najmanje 8,5% suve materije bez masti,
      -gustinu 1,028-1,034 g/cm3 pri temperaturi od 20°C
      -pH od 6,5 do 6,7,
      -kiselost od 6,6 do 6,8°CH,
      -tačku mržnjenja koja je viša od -0,515°C
      -negativan rezultat alkoholne probe sa 72% etil alkoholom.
      Na osnovu rezutata ispitivanja kvaliteta sirovog mleka u ovlašćenoj laboratoriji, kravlje sirovo mleko se, u zavisnosti od ukupnog broja mikroorganizama i somatskih ćelija, razvrstava na sledeće klase:
      1.) mleko I klase – sadrži do 100.000 cfu/ml ukupnog broja mikroorganizama i ukupan broj somatskih ćelija do 400.000/ml
      2.) mleko II klase – sadrži od 100.001 do 400.000 cfu/ml ukupnog broja mikroorganizama i ukupan broj somatskih ćelija do 400.000/ml.
      3. mleko III klase – sadrži više od 400.000 cfu/ml ukupnog broja mikroorganizama i ukupan broj somatskih ćelija do 400.000 ml.
      Ukoliko se ispitivanjem kvaliteta sirovog mleka utvrdi da prosečne vrednosti broja mikroorganizama i broja somatskih ćelija prelaze vrednosti propisane ovim pravilnikom, ovlašćena laboratorija o tome izveštava proizvođača sirovog mleka, otkupljivača i nadležnu veterinarsku inspekciju.
      Prema zahtevima EU broj mikroorganizama u kravljem mleku mora da bude manji od 100.000/ml, a broj somatskih ćelija manji od 400.000/ml.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.