- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 6 meseci ranije by Radosavljević Dragan.
-
AutorČlanci
-
31.12.2020 u 21:53 #517212Radosavljević DraganUčesnik
Da se podsetimo, sirovo mleko, prema Pravilniku o kvalitetu sirovog mleka (“Službeni glasnik RS”, broj 106/17 od 24.11.2017. godine) podrazumeva mleko dobijeno redovnom, neprekidnom i potpunom mužom zdravih, pravilno hranjenih muznih grla, najkasnije 30 dana pre partusa i najranije 8 dana posle partusa, koje nije zagrevano na temperaturi višoj od 40° i bez dodavanja ili odvajanja bilo koje supstance koja bi narušila njegov osnovni sastav.
Sirovo mleko ima svojstven izgled, boju i miris i najkasnije dva sata posle muže hladi se na temperaturi do +6°C, ako sakupljanje nije dnevno, odnosno na temperaturi do +8°C, ako je sakupljanje dnevno.
Izuzetno, sirovo mleko ne mora da bude ohlađeno do navedene temperature ako je obrađeno u roku od dva sata od muže, ili, ako je iz tehnoloških razloga vezanih za izradu određenih proizvoda od mleka potrebna viša temperatura i ako je to odobrio nadležni veterinarski inspektor, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.
Kravlje sirovo mleko mora da ima:
-najmanje 3,2% mlečne masti,
-najmanje 3,0% proteina,
-najmanje 8,5% suve materije bez masti,
-gustinu 1,028-1,034 g/cm3 pri temperaturi od 20°C
-pH od 6,5 do 6,7,
-kiselost od 6,6 do 6,8°CH,
-tačku mržnjenja koja je viša od -0,515°C
-negativan rezultat alkoholne probe sa 72% etil alkoholom.
Na osnovu rezutata ispitivanja kvaliteta sirovog mleka u ovlašćenoj laboratoriji, kravlje sirovo mleko se, u zavisnosti od ukupnog broja mikroorganizama i somatskih ćelija, razvrstava na sledeće klase:
1.) mleko I klase – sadrži do 100.000 cfu/ml ukupnog broja mikroorganizama i ukupan broj somatskih ćelija do 400.000/ml
2.) mleko II klase – sadrži od 100.001 do 400.000 cfu/ml ukupnog broja mikroorganizama i ukupan broj somatskih ćelija do 400.000/ml.
3. mleko III klase – sadrži više od 400.000 cfu/ml ukupnog broja mikroorganizama i ukupan broj somatskih ćelija do 400.000 ml.
Ukoliko se ispitivanjem kvaliteta sirovog mleka utvrdi da prosečne vrednosti broja mikroorganizama i broja somatskih ćelija prelaze vrednosti propisane ovim pravilnikom, ovlašćena laboratorija o tome izveštava proizvođača sirovog mleka, otkupljivača i nadležnu veterinarsku inspekciju.
Prema zahtevima EU broj mikroorganizama u kravljem mleku mora da bude manji od 100.000/ml, a broj somatskih ćelija manji od 400.000/ml. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.