- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine ranije by Stoiljković Dragana.
-
AutorČlanci
-
30.12.2020 u 13:18 #517158Stoiljković DraganaUčesnik
Tokom čuvanja i skladištenja seme pšenice prelazi u stanje mirovanja,svi biohemijski procesi su svedeni na minimum.Važnu ulogu ovde imaju temperatura i vlažnost zrna,što je vlažnost manja a temperatura niža to je proces mirovanja duži.
Posle žetve pšenice ako zrno ima više od 17% vlage treba ga dosušiti u sušarama za zrnaste proizvode.Optimalna vlažnost za čuvanje zrna je 14-15%.Temperatura sušenja zavisi od dalje upotrebe zrna.Zrno merkantilne pšenice se suši zavisno od vlage na temperaturi od 60C ukoliko je vlaga zrna 16-20%.Zrna sa većim sadržajem vlage se suši u struji toplog vazduha kojoj se postepeno povećava temperatura od 40C-70C.Za dosušivanje semenske pšenice temperatura ne sme biti veća od 40C.
Sušenje semena je jako važno jer od kvaliteta sušenja zavisi i njegovi gubici tokom čuvanja.Najmanji gubici su kada seme ima 14% vlage.Seme koje je osušeno prirodno ili u sušarama odlaže se u spremišta metalne ili armirano-betonske silose ili u različite magacine i u njuma se čuva du upotrebe.U silosima se tokom čuvanja neprestano kontroliše temperatura,vlažnost kao i zdavstveno stanje zrna.U cilju zaštite semena od štetočina i pojave bolesti neophodno je preduzeti određene mere uz konsultaciju stručnog lica za zaštitu bilja. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.