Zimska rezidba voćaka i vinove loze

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517153
    Jocić Dejan
    Učesnik

      S obzirom da su svi zasadi u fazi mirovanja, da je opalo lišće može se otpočeti sa zimskom rezidbom tj. rezidbom na zrelo. Prilikom rezidbe voćnjaka potrebno je poznavati rodne i nerodne mladare. Kod jabučasto voća su cvetni pupoljci na vrhu rodnih grana tako da ih ne treba prekraćivati već prevoditi na bočne grane. Koštičavo voće ima cvetne pupoljke duđ celog mladara ali u zavisnosti od voćne vrste i sortimenta treba obratiti pažnju na način rezidbe. Kod zasada vinove loze rezidbu obaviti na osnovu sortimenta i namene grožđa. Ako je u pitanju proizvodnja vrhunskog vina čokte treba opteretiti sa manje rodnih okaca (jedan kondir i jedan rodni luk). Kod sorti kao što je prokupac, hamburg i sl. potrbno je obaviti kraću rezidbu. U svakom slučaju rezidbu treba obavljati po suvom i ne hladnom periodu (bez mrazeva).

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.