Zaštita mladih voćaka od divljači

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517130
    Sovilj Đorđe
    Učesnik

      Садња воћака најактуелнија је током новембра и децембра месеца а тек посађене воћке треба обавезно заштитити од дивљачи јер су штете на подручју Колубарског округа честе а на неким од подручја као што је Подгорина ситуација је доста критична па од заштите од дивљачи у првих пар година после садње зависи и да ли ће воћке опстати. Штете које направе зечеви и срне могу довести до сушења воћки или до слабијег пораста нападнутих стабала. Најбоље је оградити цео засад плетеном жицом али је та мера доста скупа па се у пракси најчешће стабла штите појединачно пластичним мрежицама , увијањем стабла тракама од натрон папира , шаровином и сл. Треба избегавати заштиту стабала од трака добијених сечењем пластичних џакова или ређањем пластичних флаша уз стабло. Заштита пластичним спиралним мрежицама које су од квалитетније пластике или фасадним мрежицама које се морају фиксирати штити дебло од зечева и срндаћа који гуле кору роговима али не штити младаре који могу страдати од срна.
      Од хемијских препарата могу се користити репеленти који својим мирисом одбијају дивљач. Премазивање стабла са ужеглом свињском масти или сланином може да одбије дивљач али је и контрапродуктивно јер маст се временом упије у кору па може доћи до сушења младих воћки. Репеленте који су у облику масти и мажу се по деблу боље је нанети по мрежици ако је постављена око дебла или мање количине масти крпицом нанети по деблу у случају да нема мрежице.
      Током зимских месеци засад треба редовно обилазити и реаговати уколико се примети да је на неким местима попустила ограда или очистити снежни нанос уз ограду. Уколико је зима са доста снега пожељно је разгрнути снег око воћки и тако онемогућити зечеве да дохвате скелетне гране . Зечеви се лако крећу по снегу кад почне да копни и тада могу дохватити незаштићене гране. Уколико смо проценили да је штета велика и да је кора огуљена око целог стабла тј направљен круг око стабла такве воћке у пролеће треба прекратити испод огуљеног места да би потенцирали пораст младара из тог здравог дела који мора бити изнад места калемљења.

      Attachments:
      • tetezec.jpg
      • mrezicepostavljanje.jpg
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.