Vranjska dunja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517113
    Svetozarević Goran
    Učesnik

      Vranjska dunja
      Vranjska dunja je domaćeg porekla, poznata je kao dunjac. Samooplodna je sorta dunje, najviše se koristi u zasadu leskovačke dunje kao oprašivač. Uglavnom se koristi dunja BA-29 kao podlaga ili neka druga selekcionisana podloga dunje. Prilično je rodna i dugovečna sorta. Glavni nedostatak ove sorte što se meso ploda brzo raspada prilikom termičke obrade i što ima oblik ploda koji nije nije najpogodniji za industrijsku preradu.Vranjska dunja jedna je od naših starih, autohtonih srpskih sorti dunje, koja ima bujno stablo, naročito do početka rodnosti je veoma bujno, a kasnije se bujnost po malo smanjuje usled opterećenosti rodom. Ramene grane su pod oštrijim uglom do plodonošenja, što treba imati u vidu prilikom rezidbe i formiranja uzgojnog oblika, nakon što prorodi imaju veći ugao. Vranjska dunja je osetljivija na bolesti i štetočine od leskovačke dunje. Ima lep i krupan cvet. Sazrevanje ove sorte, samim tim i berba je u prvoj polovini oktobra meseca. Plod može biti prilično krupan, može biti od 0,5 do 1kg, oblika je izduženog, odnosno kruškastog, viši je nego niži, glatke pokožice, srednje debljine,boje zlatnožute kada sazri, prekrivena finim maljama. Ima meso bledo žute boje, koje je srednje čvrsto, slabo sočno, ukusa kiselo- slatkog. Kada je u fazi pune zrelosti, ima veoma izraženi miris i izuzetno prijatnu aromu. Može da se čuva dugo u kućnim uslovima, mada je najbolje u kontrolisanim uslovima, odnosno hladnjačama. Plod Vranjske dunje koristi se za svežu upotrebu ali i u preradi za sokove, kompote, slatka, žele, džemove.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.