Uslovi za čuvanje oraha

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517112
    Svetozarević Goran
    Učesnik

      Uslovi za čuvanje oraha
      Potrebno je uraditi određene pripreme kako bi se plodovi oraha doveli u stanje za čuvanje za kraći ili duži vremenski period a da pritom ne izgube na svom kvalitetu. Nakon pravovremene i pravilne berbe oraha,prvenstveno je obaviti odvajanje od klapine, odnosno zelenog spoljneg omotača, zatim sušenje oraha koje je glavni preduslov čuvanju, skladištenju. Orah se duže čuva u ljusci nego kada se očisti i bude u jezgri. Čuvanje plodova oraha obavlja se u vrećama, u podnim skladištima i u hladnjačama, gde su ujedno i zaštićeni od insekata, glodara i drugih štetočina. Manje količine oraha čuvati u vrećama od retkog tkanja, najbolje od prirodnog materijala i okačeni na promajno mesto. Prisustvo vlage nije dobro, odnosno, najbolja su hladna, suva i provetrena mesta. Izbegavati i direktno sunčevo zračenje koje može pogoršati kvalitet i dovesti do užeglosti usled zagrevanja višljih temperature. Skladišta, najbolje je koristiti samo za čuvanje oraha, terba da su higijenski ispravna, da su dezinfikovana sredstvima za prehrambenu industriju i da imaju dobro provetravanje, orasi se čuvaju razastrti po suvom podu. Skladištenje oraha najbolje je da bude u prohladnoj, prostoriji, temperature 4C, gde je umerena vlažnost vazduha 60 – 70 %, tako da se plodovi mogu skladištiti čak do naredne godine, odnosno berbe. Najsigurnije je orahe čuvati u kontrolisanim uslovima, hladnjačama, na niskoj temperaturi od 2C i gde je optimalna vlažnosti vazduha od 65%, tako se plodovi mogu održati do 1,5 godine pa čak i 2 godine a da ne dođe do bitnije promene u kvalitetu samog ploda. Dužim skladištenjem orah u ljusci može izgubiti pet- deset procenata, tako da to treba imati u vidu, jer se gubi i na kvantitetu.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.