Proizvodnja ranog krompira

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517084
    Mijušković Dragan
    Učesnik

      Производња роизводња кромпира.
      За постизање стабилних и квалитетних приноса кромпира неопходан је избор квалитетног садног материјала као и добра агротехника, ђубрење и заштита. Kвалитетно семе, без обзира на цену, представља главни предуслов за висок принос и добар квалитет. Велики број произвођача који желе ранији излазак на тржиште у циљу бржег и бољег ницања кромпира врше наклијавање. Наклијавање се врши 5-6 недеља пре садње у сувим и чистим просторијама. Потребна оптимална температура је око 15 степени а влажност ваздуха око 90%. Kрупније кртоле имају углавном већи род, под условом да су здраве . Ситне кртоле исто могу да дају добар род ако су здраве неизрођене и квалитетне.
      Садњу кромпира треба вршити кад се стекну повољни земљишни услови, (земљиште на дубину од 10-15 цм загреје на 5-10 степени). Прерана садња носи ризик од раних мразева, а касна смањује принос и до 20%. Норма семена зависи од крупноће и густине садње и креће се од 1200-3500кг/ха, најчешће око 1750 кг/ха. Размак садње треба да буде оквирно 25-30 x 50-60цм, а дубина садње 8-10 цм. У зависности од сортимента дужина вегетације је око 60-150 дана.
      Битна мера за постизање стабилних приноса неопходна мера је одржавање умерене влажности земљишта, јер услед недостатка влаге долази до пуцања и деформације кртола што знатно смањује принос и тржишну вредност. Може се гајити у монокултури али за сигуран и стабилан род неопходно је успоставити правилан плодоред, на тај начин смаљићемо број нематода. Најбољи предусеви за кромпир су луцерка, црвена детелина и травно детелинске смеше, које могу повећати принос и до 20%. С јесени обавити дубоко орање уз унос 30 тона згорелог стајњака по хектару, а од минералних ђубрива најбоља су ђубрива формулације НПK 10:20:30, 8:16:24, 7:20:28, 6:12:24 и сличних формулација. Неопходне мере неге су међуредна култивација која се изводи по ницању усева, на мањим површинама огртање када је биљка висине 15-20 цм, где је механизована производља и на већим површинама прилоиком садње машине формирају банкове. Заштита од болести и штеточина је неопходна и мора бити правовремена, јер свако кашњење третманима може знатно смањити принос.
      Kомбинацијом свих наведених мера, квалитетном обрадом, ђубрењем, плодоредом, превентивом и заштитом од болести, штеточина и корова добијају се квалитетни и стабилни приноси.

      ПССС-Јагодина
      Саветодавац Драган Мијушковић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.