Šljivina štitasta vaš (Lecanium corni)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517058
    Jovanović Živorad
    Učesnik

      Šljivina štitasta vaš (Lecanium corni)

      Šitaste vaši su fitofagni insekti koji oštećuju biljke sisanjem sokova a izlučivanjem lepljive medne rose dovode do pojave gljiva čađavica. Telo im je prekriveno štitom.
      Šljivina štitasta vaš je štetočina šljive, ali napada i ostale voćke (šljivu, breskvu, malinu, lesku), vinovu lozu, šumsko drveće, bagrem. Najveće štete su prilikom prenamnožavanja (gradacije), koje se javljaju periodično, svakih 3 – 4 godina.
      Odrasla ženka je ljubičasto smeđe boje, dužine 3 – 6 mmm i širine 2-4 mmm. sa izraženim grebenom na leđima. Beskrilna je . Mužjak je crvnkastosmeđ, dužine 1,7 mmm, sa poluprozračnim štitom. Ima jedan par krila. Larve prvog stupnja su žućkasto zelene, a drugog ciglaste boje. Kod mužjaka su dobro razvijene noge, kod ženki slabije i u poslednjim stadijumima postaju nepokretne. Prezimljava kao larva drugog stupnja na granama i deblu. Izuzetno su otporne na niske temperature. Ima jednu generaciju godišnje.
      U martu prekidaju mirovanje i hrane se na jednogodišnjim i dvogodišnjim grančicama. Ženke se presvlače još jednom a mužjaci tri puta. Polažu jaja krajem maja i jedna ženka može položiti 200 do 2000 jaja. Embrionalno razviće traje 20 – ak dana, larve odlaze na naličje lišća, gde se fiksiraju i počinju sa ishranom. Izlučuju obilno mednu rosu, koja privlači mrave. Kod jačeg napada štitaste vaši se hrane na svim organima voćki.
      Prag štetnosti je 5 – 7 larvi na 1 m dužine grančica
      Suzbijaju se zimskim, rano prolećnim i tretiranjem i u toku vegetacije. Zbog zaštitnog štita najefikasnija je primena mineralnog ulja u fazi mirovanja vegetacije. Potrebno je temeljno isprskati voćke sa dovoljno količine vode kako bi rastvor insekticida prekrio celu površinu biljke.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.