Gajenje praziluka Nebojša Božović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517046
    Božović Nebojša
    Učesnik

      Za prolećnu proizvodnju,kao i u slučaju drugih vrsta povrća,treba preorati zemlju u jesen,na dubinu do 30cm.U proleće zemlju u lejama prekopati i usitniti.Praziluk se može proizvesti direktnom setvom i iz rasada.Češće se gaji iz rasada jer to omogućava sadnju nakon ubiranja ranih prolećnih kultura.
      U zaštićenom prostoru se seje od januara do marta a na otvorenom od maja do jula.Rasadu je potrebno 50-60 dana da formira 3-4 prva lista i dostigne visinu 15-20cm. Rasađuje se od početka maja do septembra,a dospeva od jula do novembra i od novembra do aprila. Rasad se sadi na 25-40cm između redova i 10-15cm između biljaka u redu.
      Najbolje je biljke stavljati u brazde dubine 10-15cm. Na dno brazde stavlja se zgoreli stajnjak ili kompost, preko sloj zemlje pa se pažljivo stavlja biljka za rasađivanje. Ukoliko je koren predugačak može se malo skratiti dezinfikovanim makazama. Korenje rasporediti i prekriti zemljom do polovine dubine kanala. Rasađene biljke zalivaju se svakih 5-7 dana. Mere nege podrazumevaju pažljivo okopavanje biljaka i ogrtanje, bilo da su rasađene u ravne leje ili u kanale. U slučaju da se odlučite za sađenje u kanalima (što vam i preporučujem) najmanje dva puta tokom rasta biljke nagrnite zemljom sa oboda kanala i rasporedite je bez sabijanja oko biljaka.
      Ovaj način gajenja stvara rastresitu zemlju oko stabljike koja usled nagrtanja ostaje bele boje .Praziluk je neophodno i nekoliko puta dodatno đubriti.
      Savetodavac ratarstva i povrtarstva Nebojša Božović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.