Malinina muva galica (Lasioptera rubi)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517045
    Mujakić Dejan
    Učesnik

      Malinina muva galica (Lasioptera rubi) ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava kao odrasla larva u galama (gukama, zadebljanjima) na izdancima. Odrasli insekti su aktivni od maja do avgusta. Krajem maja ženke polažu jaja u gomilicama na mlade izdanke. Nakon piljenja larve prodiru kroz epidermis, zadržavaju se ispod kore neko vreme a onda prodiru u izdanak. Na mestu ubušivanja nakon 10-20 dana pod dejstvom lučevina insekata obrazuju se zadebljanja nepravilnog oblika, dolazi do prekida sprovodnih sudova zbog čega se izadanci slabije razvijaju i lako lome.
      Izdanci sa zadebljanjima, gukama predstavljaju infektivni potencijal u kojima patogeni prezimljavaju i prenose se na sledeću vegetacionu sezonu.
      Osnovna mera suzbijanja je jesenje orezivanje i spaljivanje zaraženih stabala i izdanaka Odmah posle berbe savetuje se uklanjanje izdanke koji su doneli rod da se infekcije patogenih gljiva i bakterija ne bi širila na mlade izdanke. Ne treba ostavljati izdanke da prezime i ukljanjati ih na proleće. Prilikom jesenjeg orezivanja treba proverit zdrave izdanke koji se ostavljaju za narednu godinu a sve izdanke sa simptomima infekcije ili zadebljanjima, gukama ukloniti i uništiti.
      Dejan Mujakić dipl.ing.z.bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.