- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 7 meseci ranije by Jokić Predrag.
-
AutorČlanci
-
11.12.2020 u 17:20 #517034
Jokić Predrag
UčesnikМладе свиње и товилиште
Товилиште представља објекат где младе свиње бораве од 30 кг телесне масе до испоруке кланици. Товилишта су мењала свој изглед последњих тридесет година а све у циљу што мањег узнемиравања и манипулације са животињама. Модерна товилишта данас су конципирана тако да утрошак радне снаге буде сведен на минимум уз аутоматизовану исхрану и компјутерску контролу микроклимата. У развијеним свињарским земљама, све су више заступљени боксеви у којима прасад бораве цео период одгоја и това, не мењајући место боравка и окружење чиме је излагање стресу због промене групе и успостављање хијерархије практично елиминисано.
Прасад се пребацују у товилиште са старошћу од 11-12 недеља и просчном килажом од 30 кг. Ова тежина се обично креће од 22 до 38 кг у зависности од система узгоја, технологије и здравственог статуса фарме. Исхрана у модерним товилиштима је у потпуности аутоматизована, и у овој фази производње претежно је заступљен течни систем исхране. Последњих петнестак година у савременом свињарству силирано зрно кукуруза се не користи. Изузетак су неке старе фарме код којих се овакав начин исхране и даље примењује. Овај систем је напуштен због лаке кварљивости силаже као и изузетно великог додатног, манипулативног рада.
Прасад у товилишту потребно је сортирати у боксеве према величини. Најбоље је прасад из истих боксева из одгајивалишта сместити заједно и у товилишту. Једном смештене свиње у боксеве у товилишту више се не мешају. Број свиња у боксевима зависи од њихове конструкције и креће се од 10 до 50 грла. Изузетак су болесне живитиње које су смештене у посебне, за то намењене боксеве.
Застарели системи који су некад коришћени, а састоји се од фазе предтова и това су данас у потпуности превазиђени. Овакав начин узгоја је одбачен јер се прасад два пута пребацују и стресирају што негативно утиче на њихове прирасте и здравствени статус.
Дипл.инг. Предраг Јокић -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.