Proizvodnja karfiola

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517033
    Mijušković Dragan
    Učesnik

      Производња карфиола
      Парцеле на којима ћемо гајити карфиол треба да буду плодна, растресита, топла и најбоље неутралне реакције. Нису погодна тешка и хладна земљишта. У плодореду долази на прво место. Одлични предусеви за карфиол су окопавине, стрна жита, грашак и рана шаргарепа. Може успешно да се гаји у монокултури али само уз повећану употребу ђубрива.
      Осноу обраду треба обавити с јесени,након скидања претходног усева. Орање је потребно извести на дубину од 30 до 35 цм, како би узорано земљиште остало да презими у отвореним браздама. (Значајно за акомулацију зимске влаге и јако лакше припреме земњишта у пролеће). Затварање зимске бразде је потребна мера мада мали број произвођача практикује ову меру која је јако битна,боље уситњавање земљишта уништаваља корова као и због исушивања земљишта поготову на ветровитим теренима. У производњи карфиола примењују се органска и минерална ђубрива. Успешна примена је након обављене агрохемијске анализе земљишта.Kарфиол повољно реагује на ђубрење згорелим стајњаком, јер се уз побољшање структуре земљишта постиже боља аерација. Стајњак се уноси у количини од око 30-40 т/ха. Поред тога, од минералних ђубрива потребно је унети 100-200 кг/ха азота, 80-100 кг/ха фосфора и 200-250 кг/ха калијума. Основном обрадом заоравамо претходно растурен згорели стајњак и 1/3 ПK ђубрива. Остатак, односно друга трећина ПK ђубрива уноси се уз предсетвену припрему земљишта заједно са 1/3 азотних ђубрива.
      Наши произвођачи практикују најчешће једну прихрану након 20-30 дана у фази интезивног пораста са 1/3 азотних ђубрива.
      Сетву семена за производњу расада треба обавити 6-7 недеља пре планираног расађивања. Спреман расад за садњу је 15-20цм и 3-4 пара листова. Размак садње одређен је са бујношћу сорте. За ране сорте које су обично мање бујне планира се размак 50×50 цм, док бујније сорте (јесење, озиме) требају размак 60-80×40-70 цм
      Након расађивања пар дана вршимо контролу пријеме. Празна места се попуњавају уколико недостаје више од 10% биљака. Међуредна обрада је следећа мера неге коју је неопходно изводити све док биљке не склопе редове. (Ради уништавања коровске вегетације и стварања повољног водно-ваздушног режима). Идеална дубина култивације не треба да је већа од 5-10 цм јер карфиол има плитак коренов систем. Некад неизбежна мера у производњи карфиола било је етиолирање, заштита руже од директне сунчеве свјетлости чиме остаје бела. Врши се заламање или везивање 2-3 листа изнад руже. Данас има доста сорти чији је положај листова добро подешен па их не треба етиолирати.
      Kарфиол је спреман за бербу када ружа достигне пречник од око 12 цм. Није пожељно каснити са бербом јер долази до прорастања руже.
      ПССС-Јагодина
      Саветодавац Драган Мијушковић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.