Biotički faktori kao činioci oštećenja biljaka Oblačinske višnje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517020
    Ivana Obradović
    Učesnik

      Биотички фактори су: проузроковачи болести, инсекти, гриње и глодари.
      Значајне штете воћкама Облачинске вишње могу да нанесу мишеви, волухарице и дивљач (зечеви и срндаћи)
      Мишеви и волухарице презимљавају у земљишту у зони кореновог система и кореновог врата. Током зиме oштећеју кору, посебно на кореновом врату и могу да изазову тотално сушење воћке. Њихово присуство је најчешће у засадима где је земљиште необрађено и закоровљено или се током лета користе материјали за застирање. Поред добре обраде земљишта и уклањања материјала за застирање, ефикасна заштита је постављање отровних мамака у активне односно отворене рупе у којима живе ове штеточине. Мамци се најчешће справљају од куване пшенице на коју се наноси прах цинк-фосфида. Због изузетне отровности мамци се пажљиво постављају у активне рупе и обавезно прекривају земљом.
      Зечеви у зимском периоду кад остану без хране оштећују кору на деблу и раменим гранама изнад снежног покривача и наносе делимична или тотална оштећења на воћкама, посебно младим у фази узгоја. Слична, али уздужна оштећења на деблу и скелетним гранама изнад снежног покривача чини срна или срндаћи.
      Заштита засада вишње у овом случају састоји се у ограђивању целе површине високом плетеном челичном или пластичном мрежом. Успешна заштита је обавијање дебла и скелетних грана у основи различитим материјалом. Наједноставније је да се у јесен пре снежне сезоне постављају пластичне мреже. Дебла могу да се заштите обмотавањем картоном, пергамент папиром и сличним материјалом. За ту сврху могу да се користе стабљике кукуруза, сунцокрета или дрвени штапићи који се причвршћују везивом и не дозвољавају да дивљач допре до стабла. Непожељно је да се за ову намену користи пластични материјал који изазива појаву влаге на деблу а са повећањем температура у пролеће поспешује се ранији почетак вегетације. Могућа је и примена хемиских препарата непријатног мириса који одбија дивљач.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.