- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 2 meseci ranije by Stanojlović Srđan.
-
AutorČlanci
-
15.11.2020 u 04:35 #516953Stanojlović SrđanUčesnik
Радови у воћњацима пред и током зимског мировања
Најбитнији послови који се обављају током зимског мировања су: јесење ђубрење воћњака, јесења дубока као и допунска обрада земљишта, зимска резидба воћа.
Када прође берба и вегетација се смири, спроводе одређени радове у воћњацима. Циљ ових послова је спремање воћњака да безбедно прођу наступајући зимски период и да се у билјкама обаве одређени физиолошки процеси који ће им омогућити да и следеће године имају нормалан пораст и добро плодоношење.
Да би засади добро презимили и спремили се за ниске температуре, биљке морају добро здрвенити и ући у период зимских температура без заосталог зеленог лишћа на стаблу а посебно без зелених делова стабљике. После опадања 60 % до 70 % лисне масе обављамо јесење прскање наших засада средствима на бази бакра.Зимско ђубрење воћњака
Зимско ђубрење воћњака обавља се у свим засадима без обзира да ли су млади или у фази пуне родности. Наравно, у пуној родности се додаје већа количина. Ђубри се минералним ђубривима N:P:K – а и органским ђубривом – стајњаком. Да би се утврдила права потреба за хранљивим елементима, неопходно је повремено извршити анализу земљишта.
Добар део минералних материја које се уносе годишње по 1 ха воћњака, може се заменити и уношење на сваких 3 – 4 године по 10 – 20 т/ха добро згорелог стајњака који се мора унети на већу дубину приликом обраде. Стајњак се може заменити и одговарајућом количином пелетираног стајњака, тресета, компоста, глистењака или др.Дубока и допунска обрада земљишта
По завршетку ђубрења засада приступа се дубокој или плиткој или допунској обради земљишта и то пре појаве зимских мразева. Коју ћемо обраду применити зависи од старости засада, начину одржавања земљишта у засадима током вегетације итд, али је јако битно да се унето ђубриво спусти у земљиште ради боље искоришћености од стране саме биљке. У нашим условима у последње време радимо подривање земљишта на дубини од 50 – так цм између редова, један или два пролаза по средини редова а око самих биљака радимо плитку обраду фрезама или још боље тањирачама или тилерима (плитки подривачи).
Зимска резидба воћа
Резидбу у родним засадима треба обављати у периоду мировања У нашим условима, континенталне и умерено континенталне климе, резидба се може вршити током зиме и у рано пролеће, мада кад су у питању већи засади, ипак се мора резати током целог периода мировања тј. са резидбом треба почети чим спадне лист и воћка уђе у период мировања.
Ово је веома озбиљна и важна агротехничка мера. Најбоље је њу урадити уз консултацију људу из струке јер њом планирамо принос и вршимо формирање родне површине не само следеће године већ и за дужи период плодоношења. Све грешке у овој операцији директно ће утицати на родни потенцијал и наравно, на зараду коју би требало остварити из засада.
Коју ћемо резидбу применити зависи од врсте воћа, подлоге на коју је воћка калемљена, густине садње, и наравно намене воћа.
У сваком случају у резидби се морају уклонити све поломљене родне гране, све гране које иду у унутрашњост круне као и све гране које се преклапају и ометају нормалан раст, заштиту воћа и нормално плодоношење.
Пред само кретаље вегетације поновићемо третман засада са средствима на бази бакра уз додатак минералних уља.Уколико воћари ураде ове операције можемо бити сигурни да ће засади добро презимети и имати нормалан пораст и добар и квалитетан род.
Дип. инг. Станојловић Срђан
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.