Krečenje debla voćaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516948
    Nikolić Živomir
    Učesnik

      Krečenje debla voćaka

      Krečenje debla i ramenih grana je stara i jeftina mera borbe protiv mrazeva. Ova mera se prvenstveno preporučuje kod koštičavih voćnih vrsti koje brzo reaguju na temperaturne promene u toku zime. Okrečena stabla se sporije zagrevaju, jer bela boja odbija sunčeve zrake, čime se smanjuje zagrevanje kore voćaka, a samim tim i usporava kretanje vegetacije za nekoliko dana. Nagla promena temperature u toku dana i noći kada je kambijum počeo aktivnost dovodi do pucanja kore, uglavnom sa južne i jugozapadne strane gde su temperaturne promene najveće. Pored toga krečenjem stabla uništavaju se i neki patogeni. Krečenje je najbolje obaviti poste tretiranja voćaka sredstvima na bazi bakra (plavo prskanje) – krajem Novembra ili početkom Decembra, a najkasnije sredinom Januara… po suvom vremenu i kada je temperatura vazduha 0 stepeni. Krečenje debla ima bitnu ulogu i na visokim temperaturama jer smanjuje mogučnost pojave ožegotina na kori stabla izazvanim dejstvom sunčevih zraka.

      Krečno mleko (smeša) se pravi mešanjem 5kg negašenog kreča sa vodom, dok se ne dobije željena gustina. Ovom rastvoru se dodaje 500g kuhinjske soli i 250g sumpora.. u prahu radi boljeg lepljenja krečnog mleka za koru voćaka. Ovako pripremljen rastvor treba da odstoji nekoliko dana. Sa ovim krečnim mlekom se vrši premazivanje debla i deo ramenih grana u dužini od 20-30cm.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.