Jesenja zaštita voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516947
    Gavrilović Slađana
    Učesnik

      Jesenji tretman voća

      Na području Kolubarskog okruga, šljiva, malina i kupina su najdominantnije voćne kulture.
      U zavisnosti od vrste, sorte, lokaliteta, zdravstvenog stanja i kvaliteta zaštite u toku vegetacije, došlo je do opadanja 50-70% lisne mase. U pojedinim zasadima gde je izostala primena agrotehničkih i pomotehničkih mera i hemijska zaštita nije vršena na vreme, registruju se zasadi lošijeg zdravstvenog stanja, pa je došlo do prevremene defolijacije lista.
      Poljoprivredni proizvodjači koji se intenzivno bave ovom proizvodnjom redovno primenjuju punu agrotehniku i zaštitu, trebalo bi u jesenjem periodu da zaštite ove voćne zasade primenom odgovarajućih fungicida, na bazi bakra.
      Po opadanju lišća(min70%) u voćnim zasadima koštičavog voća, kao i u zasadima maline i kupine, potrebno je obaviti preventivne mere zaštite primenom preparata na bazi aktivne materije bakra. Tretman je moguće izvesti nekim od sledećih preparata:
      Funguran OH (a.m bakar hidroksid) 0,2-0,3%
      Everest (a.m bakar hidroksid) 0,4-0,8%
      Cuproxat (a.m bakar sulfat) 0,25-0,35%
      Bakarni oksihlorid 50 (a.m bakar oksihlorid) 0,75%
      Nordox 75 WP (a.m.bakar-oksid) 0,2%.
      Ovim tretmanom smanjuje se infektivni potencijal za narednu sezonu, različitih fitopatogenih bakterija, zatim gljiva prouzrokovača sušenja cvetova i grančica i mrke truleži plodova (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), kovrdžavosti lišća breskve (Taphrina deformans) itd.
      Tretman se preporučuje kada su temperature u plusu (kad nema skore najave mraza), po mirnom vremenu bez padavina i sa utroškom nešto veće količine vode kako bi voćke bile temeljno prekrivene fungicidom koji bi na taj način dospeo do skrovitih mesta na kojima se prouzrokovači bolesti najčešće zadržavaju (pukotine kore, pregibi grana, udubljenja i sl.).
      Takođe, potrebno je obratiti pažnju na eventualno prisustvo obolelih biljnih delova, mumificiranih i trulih plodova koje treba ukloniti iz voćnjaka i uništiti.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.