Ostrinia nubilalis – kukuruzni plamenac-Ljijana Jeremić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516880
    Jeremić Ljiljana
    Učesnik

      Кukuruzni plamenac je polifagna štetočina.Osnovna biljka na kojoj se hrani plamenac je kukuruz i može naneti velike štete. U našim uslovima značajna biljka hraniteljka je i paprika na kojoj takođe pravi velike štete. Gusenice se ubušuju u plod paprike ,napadnuti plodovi brzo trule i gube tržišnu vrednost.
      Кod odraslih isekata je zastupljen polni dimorfizam,ženke su krupnije(sa rasponom krila 25-30mm) ,svetlo-žute do svetlo smeđe boje.Mužjaci su sitniji.Jaja su ovalna,spljoštena i položena su u jajnim leglima.Gusenice su bledo-žute do prljavo sive boje ,dužine 20-25mm.
      Кukuruzni plamenac ima jednu generaciju godišnje ,ali može imati i dve generacije u našim uslovima.Broj generacija kao i intenzitet napada zavisi od visine vlažnosti i temperature.Suša izaziva veliku smrtnost gusenica od momenta piljenja do momenta ubušivanja u stabljiku.
      Štetočina prezimljava u stadijumu odrasle gusenice u stabljici ili u zemljištu u delovima isečene i zaorane stabljike kukuruza.Gusenice se u proleće najčešće u maju preobraze u lutku i o ovom razvojnom stadijumu su oko 3 nedelje.Leptiri lete noću . Embrionalno razviće traje od 5-7 dana.Ispiljene gusenice se nalaze u rukavcu lista 15-20 dana i ubušuju se u stabljiku.Gusenice se hrane celom biljkom kukuruza.Ako su oštećene drške metlice,one se lako lome.Gusenice se hrane sadržajem biljke .Na mestu napada stabljike se lako lome .Mogu napasti sve delove klipa .Oštećeni klipovi se lakše zaražavaju gljivicama Fusariumom spp. prouzrovač ružičaste i crvene plesnivosti),Aspergillus flavus(sivožuta plesnivost klipa i zrna),Penicilliumspp(zelena plesnivost klipa) . Gljive Aspergillus flavus, Penicilliumspp luče aflatoksine koji su toksična jedinjenja za ljude i životinje.Brojnost leptira se prati svetlosnim lampama na našem području.
      Suzbijanje kukuruznog plamenca
      Uništavanje kukuruzovine je jedna od najvažnijih mera .Potrebno je izvršiti seckanje kukuruzovine i zaoravanje u dublje slojeve zemljišta . Blagovremeno siliranje kukuruza u fazi mlečno-voštane zrelosti i nisko rezanje stabljike predstavljaju efikasnu meru .Ovim metodama se postiže i do 90% uginuća gusenica plamenca.Na parcelama koje su manje zakorovljene manja je brojnost štetočina,tako da je suzbijanje korova jedna od mera snižavanja brojnosti populacije.Hemisko tretiranje se kod nas ne izvodi u usevima merkantilnog kukuruza,samo u usevima kukuruza šećerca po preporukama PIS-a.

      Savetodavac za zaštitu bilja
      dipl.ing.Ljiljana Jeremić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.