ESCA oboljenje u Poravskom okrugu-Ljiljana Jeremić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516879
    Jeremić Ljiljana
    Učesnik

      Vizuelnim pregledom zasada vinove loze u toku 2020 godine utvrdili smo da je sve veća pojava apopleksije na vinovoj lozi i prisutna je u svim vinogradarskim reonima Pomoravskog okruga.
      ESCA oboljenje je kompleksna bolest koju izaziva više fitopatogenih gljiva(Phaemoniella chlamydospora, Phaeoacremonium aleophilum i Fomitiporia mediterranea).Pojava sušenja je najviše izražena u toku leta za vreme povišenih temperatura.Najčešće se bolest pojavljuje u vinogradima starosti 8-10 godina mada se može javiti i u mlađim Simptomi bolesti se javljaju na listovima,lastarima,bobicama.Na listovima između lisnih nerava javljaju se hlorotične zone ili po obodu listova koje se šire i dolazi do potpunog gubljenja zelene boje lista , postaje žuto-smeđa kod belih sorti ili mrkosmeđa kod obojenih sorti.Duž glavnog lisnog nerva ostaje zona zelene boje.Tkivo između nerava nekrotira i izumire.Takvi zaraženi listovi se suše i opadaju.Na
      bobicama se javlja neravnomerno sazrevanje i ne dostižu punu zrelost.Кod belih sorti na pokožici dolazi do pojave mrkoljubičaste boje.Postepeno dolazi do sušenja grozdova,ako su visoke temperature može doći do naglog sušenja.Simptomi na lastarima – zaostajanje u porastu ,venjenje.Takvi lastari neodrvenjavaju.Infekcije sprovodnog tkiva mlade loze ima za posledicu začepljenje sprovodnog tkiva tako da dolazi do iznenadnog venjenja i izumiranja (apopleksije) debla ili ramenih grana.Na starijoj lozi dolazi do promena na drvetu u vidu nekroze centralnog dela koja se može videti na poprečnom preseku.Gljivice prodiru u unutrašnjost loze i nalazi se u srži loze ali se širi i na drvo. Micelija gljive prodire dublje u drvo i dejstvom svojih enzima dolazi do promene boje tkiva koje postaje mrkožute boje( na poprečnom preseku se vidi tamna boja u centralnom delu).Utivaj vlage je bitan.Zbog jačeg dotoka hranljivih materija dolazi do lakšeg i bržeg širenja enzima koji dovode do propadanja čokota. Кada je manje padavina rast gljive može biti zaustavljen , ali kada dođe do povoljnih uslova za razvoj gljivica može obnoviti rast i posle nekoliko godina.
      Mere borbe- Osnovne mere borbe su da se koristi zdrav sadni materijal za podizanje zasada. Prilikom orezivanja potrebno je praviti manje rezove i obavezna je dezinfekcija pribora za rezidbu . Tokom vegetacije treba obeležiti biljke koje su u toku godine pokazale simptome oboljenja.Prvo orezati biljke koje su naizgled zdrave.Кasnije orezati biljke koje su sa simptomima. Orezani materijal izbaciti iz vinograda i spaliti.Najbolje je zaražene čokote izvaditi.
      Savetodavac za zaštitu bilja
      dipl.ing.Ljiljana Jeremić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.