- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine ranije by Miletaković Sandra.
-
AutorČlanci
-
01.10.2020 u 12:16 #516861Miletaković SandraUčesnik
Flavenscense doree (FD) je karantinska bolest koju uzrokuje fitoplazma Candidatus Phytoplazma vitis i spada u najopasnije bolesti vinove loze u Evropi. U vinogradima u kojima se pojavi, bolest se brzo širi vektorom — cikadom Scaphoideus titanus i ako se ne preduzmu odgovarajuće mere zaštite, ubrzo dolazi do velikih šteta koje se ispoljavaju u gubitku roda I propadanja zaraženih čokota.
Simptomi
Biljke inficirane fitoplazmama pokazuju čitav niz karakterističnih simptoma na vegetativnim i generativnim organima. Na zaraženim čokotima, pupoljci u proleće ne kreću ili kreću kasnije od zdravih, porast lastara je usporen, internodije na zaraženim lastarima su kraće. Lastari ne odrvene u potpunosti, pa izmrznu tokom zime. Zaraženo lišće je čvrsto, krto i uvija se po ivici. Kod belih sorti ono je žute, a kod crvenih intenzivnije crvene boje. Duž glavnog nerva lista nastaju pege koje nekrotiraju. U zavisnosti od jačine i vremena pojave simptoma, cvasti se mogu osušiti a bobice smežurati.
U prolećnim mesecima za vreme kretanja vegetacije, simptomi fitoplazme na inficiranim čokotima nisu vidljivi. Jasnije vidljive promene počinju se uočavati posle cvetanja. Simptomi FD su najuočljiviji u avgustu, iako se slični simptomi na listovima mogu uočiti u septembru i oktobru mesecu, ali su tada najčešće u pitanju druge fitoplazme koje napadaju vinovu lozu.
Stepen zaraženosti čokota može biti različit. Nekad su zaraženi samo pojedinačni lastari, ponekad veći deo čokota, a vrlo često dolazi do potpune zaraženosti čokota. Nakon 2-3 godine dolazi do potpunog propadanja čokota.
Širenje bolesti
Bolest se širi :
• zaraženim sadnim materijalom
• vektorom — cikadom Scaphoideus titanus
Jednom zaražena vinova loza ostaje zauvek zaražena i zaraza se jedino može preneti sa jednog na drugi čokot cikadom Scaphoideus titanus.
Ova cikada se jedino hrani na vinovoj lozi i štete koje ona čini ishranom su zanemarljive u odnosu na štete koje čini prenoseći fitoplazmu. Bolest se ne prenosi vetrom, vodom, makazama (rezidbom).
Ekonomski značaj
Fitoplazmoza vinove loze je bolest koja sve više preti evropskom i srpskom vinogradarstvu. Dosadašnja saznanja su da sve sorte vinove loze nisu podjednako podložne napadu FD. Posebno osetljive sorte vinove loze su Chardonnay, Pinot noir, Pinot blanc, Pinot gris, Cabernet sauvignon i Frankovka. Zabrinjavajući porast i širenje zaraze mogao bi dovesti do nemogućnosti uzgoja osetljivih sorti, a obzirom da se radi o perspektivnim sortama koje se sve više traže na tržištu, time bi se nanele velike štete vinogradarstvu.
Suzbijanje
Za fitoplazme kao patogene i uzročnike Zlatastog žutila vinove loze za sada nažalost nema leka.
U borbi protiv fitoplazmi koriste se indirektne mere suzbijanja kojima se pokušava sprečiti njihovo širenje.
Najvažniji mere su :
• Uklanjanje obolelih čokota koji pokazuju simptome.
• Praćenje pojave cikade — Scaphoideus titanus — postavljanjem žutih lepljivih ploča
• Hemijsko suzbijanje cikada u vinogradima i rasadnicima vinove loze insekticidima sa kontaktnim delovanjem iz grupe piretroida
• Krčenje zapuštenih vinograda
• Uništavanje divlje loze (obična pavitina — Clematis vitalba)
• Sadnja zdravog i sertifikovanog sadnog materijala
• Sadnja manje osetljivih sorti vinove loze — posebno se preporučuje u vinogradima u kojima su fitoplazmeveć prisutne.Sandra Miletaković, dipl.inž.
PSSS Kruševac -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.