Osnovni principi rezidbe vinove loze – Dejan Stefanović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516856
    Stefanović Dejan
    Učesnik

      Osnovni principi:
      – najrodnija su zimska okca na jednogodišnjem lastaru su ona koja se nalaze na lastarima koji su izbili iz pravih – zimskih okaca na prošlogodišnjem kondiru ili luku (tj. iz dvogodišnjeg drveta). Zeleni lastari izbili iz takvih okaca su po pravilu najrodniji.
      – što se više zimskih okaca ostavlja rezidbom to će prinos biti veći. Voditi računa o opterećenosti čokota sa okcima (tj. rodom) i radi toga treba poznavati rodnost okaca svake sorte.
      – rezidbom treba sprečiti preterano izduživanje krakova čokota, deformaciju čokota itd.
      – stvaranje što manjeg broja i što manjih rana pri rezidbi. Velike rane iznuravaju lozu i služe kao ulaz za štetnu mikrofloru.
      – rez treba biti potpuno gladak a tkiva neoštećena.
      – pri rezidbi lastara odsecanje vršiti na 1-2 cm iznad najvišeg okca i to koso sa suprotne strane (time suzenjem neće doći do preteranog vlaženja okaca usled čega bi mogla da istrule ili stradaju od poznih prolećnih mrazeva).
      – izbegavati da rane koje se prave budu blizu jedna drugoj (narušava se kretanje sokova, može doći do propradanja tkiva).
      Rezidba jednogodišnjih zrelih lastara u zavisnosti od broja ostavljeni okaca može biti:
      – kratki kondir (1-3 okaca)
      – dugi kondir (4-5 okaca)
      – kratki luk (6-8 okaca)
      – srednje dugi luk (9-12 okaca)
      – dugi luk (više od 12 okaca)

      U zavisnosti od toga koji se rodni elementi ostavljaju na čokotu, rezidba može biti:
      – kratka (ostavljaju se samo kratki i dugi kondiri). Ova rezidba izvodi se samo kod sorata kod kojih su i najniža okca rodna, kao na pr. Prokupac, Plovdina i dr.
      – mešovita (ostavljaju se i kondiri i lukovi, gde kondiri služe za zamenu a lukovi za donošenje roda)
      – duga (ostavljaju se samo lukovi)

      Određivanje broja okaca po čokotu koja će se ostaviti rezidbom vrši se uz pomoć formule:

      N = Pg / (Kr ∙ Mg) + O%

      gde je:
      N je broj okaca koja rezidbom treba ostaviti po čokotu
      Pg je planirani prinos po čokotu (u g)
      Kr je koeficijent rodnosti okaca za sortu
      Mg je prosečna masa grozda (u g)
      O% je koeficijent korekcije (koji obuhvata % nekrenulih okaca tj. izmrzlih okaca, mehanički oštećenih i sl.). Obično u našim umereno-kontinentalnim uslovima ovaj koeficijenat korekcije varira 10-30% od obračunatog broja okaca kod stonih i 10-20% kod vinskih sorata.

      Dejan Stefanović
      PSSS Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.