- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 1 mesec ranije by Petrović Tanja.
-
AutorČlanci
-
28.09.2020 u 13:49 #516802Petrović TanjaUčesnik
Ruzmarin
Rosmarinus officinalis
Ruzmarin je rasprostranjen u Primorju .Izvan ovog područja gaji se u vrtovima kao ukrasna biljka .Vodi poreklo iz oblasti Mediterana .Naziv potiče od grčke reči ros što znači rosa i sea- more
Botaničke osobine Ruzmarin je zimzeleni žbun ,visine 1-2m gusto razgranat ,pokriven maljama a kasnije suvom korom .Listovi su igličasti ,sedeći .kožasti dugački do 35 mm a široki 3.5mm po obodu celi i povijeni nadole,naspramno raspoređeni na stablu.Sitni cvetovi ,plavičaste boje sakupljeni su u grupama 5-10 u grozdaste cvasti koji se nalaze u pazuhu listova i na vrhovima bočnih izdanaka.
Cveta preko cele godine .Cela biljka je jakog i prijatnog mirisa.
Hemijski sastav i upotreba
List ruzmarina (Rosmarini folium) sadrži 1.5-2% etarskog ulja i oko 8%tanina i ruzmarinsku kiselinu.
U narodnoj medicini list se koristi kao sastojak čajeva za kupanje ,draženje kože ,za porast kose ulazi u sastav kolonjskih voda i drugih kozmetičkih preparata. Koristi se kao začin .Upotrebljava se kao antioksidant za meso ,u industriji likera i kao sredstvo za rasterivanje insekata.U obliku čaja daje se kod smetnji u varenju i za apetit .Koristi se protiv nadimanja .
Destilacijom pomoću vodene pare iz svežeg lišća dobija se etarsko ulje ,ovo ulje se najviše upotrebljava u parfimeriji.
Gajenje
Ruzmarin traži dosta sunca ,kao i humusna ili peskovito ilovasta zemljišta.Razmnožava se generativno setvom semena (ređe) ili vegetativno deljenjem starijih bokora.U proleće od matičnih stabala osecaju se izdanci veličine 8-10 cm i sade se na stalno mesto na rastojanje 15x20cm između redova.List se sakuplja po lepom i sunčanom vremenu ,od maja do avgusta i suši rasprostrt u tankom sloju u hladu na promaji ,kako bi sačuvao prirodnu boju .suva droga je jakog aromatičnog mirisa ,oštrog i nagorkog ukusa.Pri sušenju ,od 3kg svežeg lista dobija se 1 kg suvog .Droga se pakuje u jutane vreće i čuva u suvoj prostoriji.Dipl.ing. Tanja Petrović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.