Sušenje oraha

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516788
    Svetozarević Goran
    Učesnik

      Sušenje oraha
      Orah nakon berbe treba očistiti od zelenog omotača klapine,da ne bi došlo do oksidacije ljuske i jezgra. Ljuske trebaju biti svelte boje, po potrebi, može se obaviti pranje, najbolje čistom vodom, vodeći računa da ne dođe do kvarenja jezgra. Orah sadrži oko 20-30% vlage, zavisno od vremena skupljanja i vremenskih prilika tokom berbe, tako da je sušenje obavezna mera ali u što kraćem roku osušiti do 8% vlažnosti da ne dođe do tamnjenja jezgra čak i pojave buđi. Uglavnom se orah suši prirodnim putem jer se radi o manjim kolicina, tanjim slojevima ili policama sa rešetkastim dnom u dobro provetrenim prostorima bez direktnog sunčevog zračenja. Sušenje traje 1-2 meseca, minimalna su ulaganja u opremu i nema troškova za toplotnu energiju. Veštačkim putem se primenjuje za veće količine oraha,pomoću kalorifera, proces sušenja najčešće traje 1-3 dana, zavisno od vlažnosti oraha u momentu berbe i sakupljanja. Veštački sušenje ima prednosti, mogućnost sušenja većih količina oraha na malom prostoru, velika brzina sušenja, automatizovano mešanje i ravnomerno sušenje. Mogu da se koriste silosi sa ventilatorima gde se uduvava topao vazduh ili otvorene sušilice koje postepeno mešaju orahe zbog ravnomernijeg sušenja ili klasične komore namenjene za sušenje voća, voditi računa da temperature ne prelaze 40 o C. Membrana koja razdvaja dve polutke oraha ukoliko je krta i pri savijanju se lomi, orah je suv, ukoliko je elastična treba još da se dosuši..
      Goran Svetozarević,dipl.inž.voćarstva

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.