KRASTAVOST KROMPIRA

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine ranije by Ćirić Milena.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516786
    Ćirić Milena
    Učesnik

      OBIČNA KRASTAVOST KRTOLA – STREPTOMYCES SCABIES
      Ovaj parazit prouzrokuje pogoršanje kvaliteta krtola i tržišnu vrednost krompira. Na površini krtola stvaraju se kraste, hrapava plutasta udubljenja u tkivu, bez praškaste mase što je karakteristično za praškastu bolest. Intenzitet krastavosti znatno varira u zavisnosti od osetljivosti sorte i ekoloških
      uslova proizvodnje.
      Epidemiologija : Parazit se održava u zaraženim ostacima krompira na njivi. Prenosi se takođe i zaraženim sadnim materijalom. Obična krastavost se često sreće u suvim, lakim i peskovitim zemljištima, naročito onim koji imaju alkalnu reakciju.
      Suzbijanje : Primena plodoreda, upotreba zdravog sadnog materijala, gajenje otpornijih sorata i proizvodnja krompira na zemljištima neutralne reakcije i u uslovima navodnjavanja.
      PRAŠNA KRASTAVOST – SPONGOSPORA SUBTERRANEA
      Ova bolest se mestimično javlja, ne utiče na prinos, ali pogoršava kvalitet krtola i smanjuje tržišnu vrednost krompira. Na površini krtola javljaju se bradavičasti plikovi, iznad kojih, kasnije pokožica zvezdasto puca. U njima se nalazi prašna masa, rđaste do crne boje, organi za razmnožavanje parazita. Na mestima plikova nastaju kraste, udubljene u tkivo, sa ljuspastim ivicama. Krastavost se takođe javlja na korenu i stolonama.
      Epidemiologija : S. subterranea se održava u vidu trajnih spora u zaraženim biljnim ostacima u zemljištu. Prohladno vreme, kisela reakcija i visoka vlažnost zemljišta pogoduju razvoju prašne krastavosti.
      Suzbijanje : Plodored, upotreba zdravog sadnog materijala i gajenje otpornih sorti su najvažnije mere suzbijanja ove bolesti.
      Milena Ćirić, dipl.inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.