Seme povrća

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine ranije by Mijušković Dragan.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516785
    Mijušković Dragan
    Učesnik

      Под квалитетним семеном подразумева се семе које по свом облику, величини, боји, мирису, чистоћи и клијавости одговара одређеној врсти поврћа. Искусни повртари препознају квалитетно семе (дали је дозрело или није), смежурано семе показује знаке рано убраног или презрелог. Уколико је семе изгубило свој специфичан мирис, мањег је квалитета и има мњу енергију клијања. Чистоћа семена је важно својство, јер садржај разних нечистоћа и примеса коровских и других гајених биљака неће дати очекиване резултате (несме да се стави у промет).
      Приликом куповине семена обратити пажњу на декларацији пише: чистоћа семена и клијавост. Клијавост семена је најбитније својство, ако је клијавост 90%, то значи да ће од 100 семенки никнути 90.
      Сваки произвођач може и сам да утврди клијавост семена потребно је да одреди број семенки, три узорака по 50 семенки или 3 узорака од по 100 семенки, стави на влажну вату или упијајући папир у плиткој посуди и прекрије влажном ватом или папиром. Такво семе стоји 5-10 дана на Т од 20 °С обично у просторији где је константна температура.
      Пример како рачунати употребну вредност семена:
      На декларацији пише да семе има клијавост 85% и чистоћу 90% употребна вредност семена је:
      УВ(употребна вредност) = клијавост х чистоћа :100= 85Х90:100 =76%
      Ако је 76% употребна вредност, онда нам треба више семена и то се рачуна на следећи начин:
      Ако је апсолутна употребна вредност семена 100%, а за 1 ха тог семена треба нам 10 кг (УВ 76%) тада рачунамо на следећи начин:
      Количина/ха = 100 х 10 : 76= 13,16 кг семена.
      Значи због клијавости и чистоће уместо 10 кг/ха потребно нам је 13,16 кг/ха семена.
      Приликом избора и куповине семена предност дати калибрираном семену, које ће имати. Уједначено ницанје, већи проценат квалитетног расада, уједначеније биљјке, већи принос и квалитет плодова – већу зараду.

      ПССС-Јагодина

      дипл. инг Драган Мијушковић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.