Vođenje knjigovodstvene evidencije na poljoprivrednim gazdinstvima

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516784
    Jelić Miloš
    Učesnik

      Вођење књиговодства на пољопривредним газдинствима је прилично занемарено у нашој земљи. Велики број пољопривредних произвођача не препознаје корист и такав вид активности им представља додатну обавезу. У последње време се јавља све већа потреба за сагледавањем свих аспеката, могућих пропуста и успешности производње јер је то један од услова за успешно управљање пољопривредним газдинствима.
      Шта подразумева књиговодство на газдинствима?
      Када се спомене реч књиговодство обично се мисли на обимне евиденције и сложене рачунске операције. На газдинству се може свести на свега неколико активности које не одузимају пуно времена. То подразумева чување рачуна, изводе из банке, решења од субвенција и потребно је дневно или недељно уношење свих трансакција.
      Значај вођења књиговодства на газдинствима:
      – Основа за доношење одлука које се тичу управљања газдинством
      – Пружа информације како се новац троши и како се зарађује
      – Помаже у проналажењу начина смањења трошкова и повећања профита
      – Олакшава планирање будућих активности
      – Сви ризици карактеристични за пољопривредну производњу своде се на разумну меру
      – Може се измерити финансијски успех на крају године
      Књиговодствени обрасци – За вођење књиговодства постоје обрасци који служе за бележење свих прихода и трошкова који се односе на газдинство. Ради лакшег бележења података дати су обрасци који су подељени у три групе: 1.Приходи и трошкови биљне производње; 2.Приходи и трошкови сточарске производње; 3.Општи трошкови газдинства
      1.Вођење евиденције у биљној производњу обухвата:
      а) Све приходе и расходе настале услед продаје или потрошње – за сваку биљну културу отвара се по једна табела где се уноси: укупна произведена количина главног производа; укупна продата количина производа; укупна количина потрошена у домаћинству; укупна количина потрошена на газдинству и
      б) Купљени материјал у биљној производњи – уносе се врста материјала, количина, јединица мере и износ у динарима и то за купљени материјал у биљној производњи (семе, саднице, ђубрива, средства за заштиту биља и сл.) и остали купљени материјал (материјала за везивање бала или малине, паковање производа, амбалажа,…)
      2. Вођење евиденције у сточарској производњи обухвата:
      – промену броја стоке на газдинству (рођено, купљено, продато);
      – приходи од сточарских производа (млеко и производи од млека, јаја, мед и остало);
      – купљена сточна храна по одговарајућим врстама стоке);
      – плаћене услуге и купљени материјал у сточарској производњи (ветеринарске услуге, ветеринарско осемењавање крава, трошкови селекције, детерџенти за дефинфекцију, итд.)
      3. Вођење евиденције за остале пословне промене на газдинству обухвата:
      -Услуге радне снаге, механизације и опреме (плаћања за сталну и повремену радну снагу, плаћања за услуге орања, сетве, жетве, текуће одржавање машине, горива и мазива, трошкови употребе приватног аутомобила за пословне сврхе)
      -Општи трошкови газдинтства (одржавање објеката, трошкови електричне енергије, воде, грејања, порези и доприноси везани за пословање газдинства и земљиште и објекте, закуп, камате за кредите )
      -Субвенције и остале пословне промене

      Јелић Милош, саветодавац за рурални развој

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.