Berba oraha

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516783
    Svetozarević Goran
    Učesnik

      Berba oraha
      Berbu oraha obaviti kada su sazreli, odnosno,kada je jezgro zrelo a pregrada između dve polovine postane smeđa i kada zeleni omotač – klapina kod većine plodova omekša i pukne , a plod iz nje lako ispada. U našim klimatskim uslovima, u većine sorata oraha i spontanih sejanaca, berba se obavljai počev od druge polovine septembra i proteže se tokom prve polovine oktobra. Još jedan je pokazitelj vremena berbe odnosno, broj dana od zametanja plodova oraha do zrenja koji je zavisno od sorte i karakteristika sejanca, kao i uslova proizvodnje u rasponu od 130 do 150 dana. Prerano ubrani plodovi imaju lošiji kvalitet, odnosno manji randman jezgra, manje ulja i ukus je daleko lošiji. Kod kasnije berbe pak, ljuska plodova i samo jezgro, naročito ukoliko bude kišna jesen i promene boju, odnosno potamne a u jezgru se čak može razviti i plesan. Nedostatak kasne berbe je mogućnost većeg oštećenja čak desetkovanja plodova od divljači, odnosno od strane ptice i glodara. Kod nas, najčešće se berba oraha obavlja ručno, obzirom da se radi o manjim površinama, okućnicama i vikendicama sa par stabala, najčešće mlaćenjem grana dugačkim motkama. Međutim to može biti nepovoljno jer se na taj način prilično oštećuju rodne grane i grančice koje može da se odrazi na rod naredne godine. Najbolje je da se grane ručno otresu, sa 1-2 ponavljanja na 4-5 dana zavisno od sorte. Mašinska berba oraha se obavlja tresačima i primenjuje u plantažnim zasadima oraha.
      Goran Svetozarević,PSSS,Pirot

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.