- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 10 meseci ranije by Petrović-Luković Violeta.
-
AutorČlanci
-
23.09.2020 u 15:54 #516776Petrović-Luković VioletaUčesnik
Koncentracija proteina u mleku krava zavisi od rasne pripadnosti grla. Kod holštajn rase iznosi prosečno 3,06%, dok je kod simentalske rase značajno viša i prosečno iznosi oko 3,4%. Fiziološke varijacije koncentracije proteina u mleku zavise od gotovo istih faktora od kojih zavisi i variranje koncentracije masti u mleku: ishrane krava, njihove starosti, faze laktacija, kao i od godišnjeg doba u kome se uzima uzorak za analizu.
Ishrana bogata proteinima, pogotovo nerazgradivim u buragu, povećava sadržaj proteina u mleku. Niskoproteinska ishrana dovodi do smanjenja koncentracije proteina u mleku krava. Smanjenje koncentracije proteina u mleku ispod donje fiziološke granice najčešće je povezano sa unosom hraniva koja su siromašna u proteinima, dok je porast koncentracije proteina u mleku udružen sa ishranom bogatom u proteinima.
Faza laktacije, starost krava i sezona utiču na procenat proteina u mleku na isti način kao što utiču na procenat mlečne masti. Starje krave imaju nižu koncentraciju proteina u mleku. Visok procenat proteina mleka može biti i posledica oboljenja mlečne žlezde odnosno pojave mastitisa.
Ukoliko je koncentracija proteina u mleku van fizioloških vrednosti, evidentno je da postoje određene promene u metabolizmu krava koje su dovele do njene promene, porasta ili smanjenja koncentracije.
Na osnovu koncentracije proteina i masti u mleku i njihovog međusobnog odnosa može se ustanoviti energetski status krave i neophodne korekcije ishrane da bi se ona dovela u stanje uravnoteženog energetskog bilansa.mr Violeta Petrović-Luković
PSSS Kragujevac -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.