Uticaj makroelemenata na rast i razvoj borovnice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516771
    Koprivica Radmila
    Učesnik

      Комерцијално гајења високожбунасте боровнице постаје све популарније у Републици Србији. Већина плантажних засада је заснована у земљишту, али у циљу превазилажења проблема везаних за проналажење одговарајућих земљишта киселе реакције, погодног механичког састава све више расте интересовање за технологијом гајења у контејнерима (саксијама, врећама) испуњеним супстратом . Хидропонско гајење боровнице пружа бројне предности, као што су: већи број биљака по јединици површине (и до 5.500 садница по хектару), боља контрола наводњавања и исхране чак и у неповољним климатским условима, и лакше спровођење свих агро- и помо-техничких мера у засадима.
      У хидропонском гајењу боровнице акценат је стављен на избалансирану и прецизну исхрану као једну од најважнијих агротехничких мера, која утиче на нутритивни статус биљака, регулише њихов вегетативни раст и родност .
      Недовољна обезбеђеност хранљивим елементима може да резултира смањеним растом и приносом, а манифестује се и кроз видљиве симптоме дефицита, који се огледају у промени боје и деформацијама листова, као и у смањењу квалитета плодова.
      Азот (N) је највише заступљен минерални елемент у листу боровнице, чији оптимални садржај се креће у распону 1,7 – 2,1 % .У случају недостатка азота смањена је бујност биљке, а листови добијају бледозелену до светло жуту боју. Биљке боровнице користе амонијачну форму (NH4) азота, тако да ђубрива која садрже само нитратни облик (NO3) могу смањити вегетативни пораст биљке или чак изазвати оштећења због чега их треба избегавати .
      Недостатак фофора (P) не јавља се често код боровнице, али када се појави листови добијају љубичасту боју, а смањује се и вегетативни раст жбунова. Калијум (К) биљке усвајају у форми катјона K+, а његова улога је кључна за функционисање ћелија путем одржавања концентрације састојака, као и за правилно функционисање стома . Додатно, K се највећим делом акумулира у плоду . Типични симптоми недостатка калијума (К) су маргиналне некрозе листова или маргиналне пеге на старијим листовима.
      Магнезијум (Mg) и калцијум (Ca) су такође важни макроелементи који учествују у бројним физиолошким процесима, а Ca је важан и са аспекта чврстоће плодова и отпорности биљака према патогенима (Миливојевић, 2018).
      Избалансирана исхрана је од пресудног значаја за остваривање пуног потенцијала родности кроз обезбеђивање адекватног раста, приноса и квалитета плодова . Оптимизација програма ђубрења се често заснива на анализи минералног састава листа да би се прецизно одредиле потребе боровнице за хранљивим елементима .
      Радмила Копривица , мастер боћарства и виноградарства

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.