Sušenje šljive bez koštice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516764
    Todorović Magdalena
    Učesnik

      U poslednje vreme je sve veća potreba za suvim šljivama bez koštice Prva i druga klasa se suše, a treća, sitni plodovi se koristi za druge proizvode (džem, pekmez, alkoholna pića). Svaka klasa se suši posebno, jer se ujednačenom krupnoćom plodova omogućava ravnomernije sušenje.
      Skladištenje u cilju izjenačavanja vlage naziva se kondicioniranje. Najmanji period kondicioniranja je desetak dana.
      Kada želimo da dobijemo suvu šljivu bez koštice jedna od operacija je rehidracija (obavlja se toplom vodom ili parom). Vodom zagrejanom na 80o ºC u trajanju od 10 minuta suva šljiva se navlažuje – rehidrira za 6-7 % sa gubitkom suve materije 0,5 %. Tada je vlažnost šljive 33-34 %, ostavlja se u polietilenske vreće, vezuje i ostavi da odstoji 24 h, a zatim ide na izbijanje.
      Po rehidraciji suva šljiva se vadi iz suda za rehidraciju i premešta u najlonske vreće od 10 kg i stavlja u plastične posude.
      Šljiva može da odleži ili dok je topla da se iskoštiča. Postavljamo šljivu u poluprstenasti nosač tako da joj mesto peteljke bude okrenuto na gore i spuštanjem alata izbijamo košticu. Ovaproces zahteva ljudsku radnu snagu.
      Šljiva bez koštice ide na završno konzerviranje (jer ima do 34 % vlage).
      Konzervans se dodaje neposredno pred punjenje u ambalažu, prskanjem rastvorom određene koncentracije na pokretnoj traci preko rasprskivača, tako da ukupan procenat u zapakovanoj šljivi ne bude više od 0,02 % u odnosu na ukupnu masu, a vlažnost do 34 %. Kao konzervans se upotrebljava kalijum-sorbat ili mešavina kalijum-sorbata i natrijum-benzoata,
      Jedna od značajnijih razlika u procesu sušenja plodova bez koštica je znatno kraći vremenski period sušenja. Adekvatnim izborom plodova i dobrom pripremom vjeme sušenja može se smanjiti za oko 2/3 u odnosu na vreme sušenja šljiva sa košticama, što znači da se vrieme sušenja kreće oko šest časova. Ovim se povećava kapacitet sušare i smanjuje potrošnja energije
      Suva šljiva bez koštice ima veliki značaj kao poluproizvod u konditorskoj industriji za dobijanje raznih slatkiša. U našoj voćarskoj praksi ovi proizvodi imaju značajnu perspektivu kao izvozni artikl koji zbog kvaliteta polazne sirovine može biti vrlo konkurentan.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.