Siniša Nedeljković-Malinin prstenar (Agrilus aurichalceus)

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine ranije by Nedeljković Siniša.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516762
    Nedeljković Siniša
    Učesnik

      Malinin prstenar je rasprostranjen u mnogim zemljama Evrope, Afrike i Severne Amerike. Kod nas napada malinu, kupinu i ružu.
      Odrastao insekt je bronzano maslinasto zelene boje, oko 6-8 mm dug. Vratni štit je širi od svoje dužine, pravilno poprečno izbrazdan. Pokrioca su u osnovi sa obe strane udubljenja i sa istaknutim ramenim uglovima. Na kraju su zaobljena i fino nazubljena.
      Jaje je sočivastog oblika, beličasto sive boje. Larva je prljavo bela, odrasla oko 15 mm duga.
      Ženka polaže jaja pojedinačno na izbojke maline i pokriva ih zaštitnom sluzavom materijom. Larve se posle piljenja ubušuju u izbojak. U početku prave kružni kanal oko srži, a zatim se kreću u pravcu vrha izbojka bušeći hodnik u vidu razvučene spirale. Na mestu ubušivanja javlja se zadebljanje u vidu prstena, a kora puca. Po ovom oštećenju može se utvrditi prisustvo malininog prstenara. Larve odrastu do kraja jeseni i prezime na mestu ishrane. Odrasli insekt se pojavljuje u drugoj polovini maja ili početkom juna iduće godine.
      Preventivne mere u zaštiti se primenjuju kada se primete zadebljanja na izbojcima. Te izbojke treba mehanički ukloniti i spaliti ih van zasada. Takođe je potrebno suzbijati divlju kupinu i ružu oko zasada.
      Hemijske mere se mogu koristiti u peridu ishrane, pre nego što ženka položi jaja i pre cvetanja maline u cilju smanjenja broja odraslih jedinki i potencijal za polaganje jaja. Koriste se insekticidi na bazi: piretroida, hlorpirifosa, hlorpirifos+cipermetrina…
      Siniša Nedeljković dipl.ing

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.