SEMENDRIA – NOVA SORTA JABUKE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516759
    Janković Zoran
    Učesnik

      Семендриа је сорта јабуке уписана 2018. године у Регистар признатих сорти Републике Србије. Представља клон холандске сорте Елстар, настао мутацијом пупољка.Клон је пронађен у месту Удовице, у близини Смедерева по коме је и добила име. Семендриа је заправо стари назив за Смедерево. Промену је први уочио произвођач Јовица Живковићиз Удовица у свом засаду. После опсежних истраживања на више локалитета клон је ушао у процедуру за признавање.У процесу признавања сорте учествовали су ипроф. др Владислав Огњанов, др Гордан Зец и др Славица Чолић. На основу добијених параметара Комисија је донела одлуку данова сорта задовољава критеријуме за упис у Регистар сорти Републике Србије.

      Сорта Елстар је холандска сорта, настала укрштањем Златног делишеса и Ингрид Мари која се спорадично гајила на простору Југославије.

      И поред свог високог квалитета, сорта Елстар се није раширила у производњи на нашим просторима, пре свегазбог времена сазревања. У нашим условима Елстар сазрева средином до треће декада августа,теспада у касне летње до ранојесење сорте, када се на тржишту налази читава палета различитих врста и сорти другог сезонског воћа. У условима северне Европе, где је и настала, Елстар по времену зрења спада у зимске сорте. Други разлог што сорта није нашла ширу примену је нешто слабија обојеност, односно мања атрактивност плодова.

      Сорта Елстар је склона мутацијама и Семендриа представља једну од њих. Упоредним праћењем Семендрие са сортом Елстар, Семендриа је у готово свим параметрима показала боље особине.

      Семендриа је бујна сорта са широкопиримидалном круном. Диплоидна је, а цвета средње позно. Плод сазрева у току треће декаде августа, недељу дана после сорте Елстар, са просечном масом плода преко 160 грама. Плод је врло атрактиван, коничан, златно-жуте основне боје плода са интензивним привлачним, јарко црвеним допунским руменилом које скоро потпуно покрива основну боју. Мезокарп је крем беле боје, чврст, сочан, накиселог укуса и ароматичан. Може се чувати у конвенционалним хладњачама после бербе три месеца. На подлогама слабе бујности погодна је за гајење у густим засадима. Умерено је осетљива према проузроковачу чађаве краставости и пепелнице. Према општој оцени Семендриа је јабука врхунских органолептичких својстава и изузетне атртактивности плода.

      Перспективе сорте Семендриа у Србији
      С обзиром на тренутне трендове у светској потражњи јабуке, сорта Семендриа има добар потенцијал за ширење због своје обојености и ароматичности. На светском тржишту све је већа потражња за обојеним сортама, док се одустаје од производње слабо обојених.
      Додатно, захваљујући могућностима савремене технологије чувања воћа, створени су услови да се и сорте ранијег времена зрења дуже чувају и понуде тржишу у економски погоднијем тренутку. Истовремено, тржиште Руске Федерације има потражњу за плодовима јабуке од средине августа. У том периоду, осим сорте Гала и заосталих залиха прошлогодишње јабуке, нема довољне понуде, те је и цена тих јабука неупоредиво виша у односу на јабуку стандардних зимских сорти. Семендриа са својим временом зрења може представљати добру и квалитетну понуду у овом периоду.
      С обзиром да је недавно отворено и огромно тржиште Индије, које готово искључиво има потражњу за обојеним сортама јабуке, Семендриа има изузетан потенцијал и за ово тржиште. Значајно је и њено време зрења, јеромогућава ранијепојављивање српске јабуке на овом тржишту у односу на конкуренцију.

      Зоран Јанковић, дипл. инж

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.