MEHURASTA GAR KUKURUZA

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine ranije by Grbić Jelena.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516757
    Grbić Jelena
    Učesnik

      Mehurasta gar kukuruza je rasprostranjena u svim područjima gde se kukuruz gaji. Prouzrokovač bolesti je fitopatogena gljiva Ustilago maydis. Redovno se javlja svake godine u manjem ili jačem intezitetu.

      Simptomi se nalaze na svim nadzemnim delovima biljke (stablu, rukavacu, listu, metlici, klipu) u vidu mehurastih izraslina, guka ili tumora sunđeraste konzistencije. Ove izrasline predstavljaju mešavinu gljive i uvećanih ćelija zaraženih organa biljke. Tumori su u početku čvrsti, prekriveni glatkom beličastom opnom. Sazrevanjem tumora opna postaje tamna i puca iz koje se oslobađa crna prašna masa teleutospora parazita. Veličina tumora varira, oni mogu biti vrlo sitni, pa do 15 cm u prečniku. Mlađe biljke su otpornije prema mehurastoj gari, tako da se bolest javlja tek pošto biljke dostignu visinu 30-50 cm. Kritičan period za zarazu počinje 2-3 nedelje pre metlanja. Jači razvoj bolesti se može očekivati u godinama sa jakim sušama i visokim temperaturama, praćene slabim pljuskovima u vreme cvetanja i oplodnje kukuruza.

      Osnovna mera suzbijanja mehuraste gari je stvaranje i gajenje otpornih hibrida. U uslovima bolje obrade zemljišta, izbalansirane mineralne ishrane i optimalne gustine razvijaju se vitalnije biljke koje su otpornije prema ovom oboljenju. Navodnjavanje predstavlja značajnu meru u smanjenju šteta od mehuraste gari.

      Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.