Sadnja luka u jesen

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine ranije by Miljković Mira.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516753
    Miljković Mira
    Učesnik

      Veliki broj proizvođača nakon žetve kukuruza predsetveno vrše pripremu za sadnju crnog luka u jesenjoj setvi. Jesenja sadnja luka ima niz prednosti. Zemljište ne miruje, ne čeka proleće, a sa druge obezbeđuje se sveže povrće na početku godine koje ima i dobru cenu. Od izuzetne je važnosti pridržavati se plodoreda, jer se lukovi i najefikasnije uzgajaju na taj način. Izbegavati zemljišta koja su bogata azotom (predusevi obilno đubreni azotnim đubrivima ili nakon leguminoznih biljaka). Takođe se ne preporučuje obilno đubrenje stajnjakom u osnovnoj obradi ili u predsetvenoj pred sadnju crnog luka. U tom slučaju ostvaruju se visoki prinosi ali lošeg kvaliteta. Zato se i preporučuje sadnja nakon skidanja strnina ili kukuruza. Ali i u tom slučaju potrebno je obratiti pažnuju na to da li su primenjivani herbicidi na bazi atrazina koji se smatraju nepogodnim za luk.
      Luk ne treba saditi na istu parcelu najmanje 3 godine zbog rizika od plamenjače. Zato se preporučuje tretiranje arpadžika sa fungicidom pre sadnje, što je i najveći rizik u jesenjoj sadnji. Prednosti jesenje sadnje jesu nepovoljni klimatski uslovi za razvoj nekih drugih bolesti, kao što su crna pegavost i lukova muva.
      Luk sađen u jesen nema mogućnost čuvanja. Sa zaoravanjem strništa preporučuje se đubrivo NPK u količini 500-600 kg/ha u korist azota i kalijuma. Pred sadnju (ali na osnovu agrohemiske analize zemljišta), potrebno je uneti 200-300 kg/ha7:14:21. Obrada zemljišta mora da bude kvalitetna.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.