LEKOVITA SVOJSTVA PERUANSKE JAGODE – FIZALISA (Physalis peruviana L.)

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine ranije by Milovanović Milenković Sanja.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516733
    Milovanović Milenković Sanja
    Učesnik

      Физалис је једногодишња биљка из фамилије Solanaceae. Пореклом је из Јужне Америке, где се узгаја као поврће, док се код нас може видети на симболичним површинама, познатија под називом „парадајз за слатко“. Физалис је познат још и као перуанска јагода. У многим земљама ова врста поврћа се гаји ради плодова који се једу сирови или се од њих праве производи пријатног и специфичног укуса. Код нас се физалис износи на пијаце на јесен и тада се користи искључиво за слатко.
      У односу на климу и земљиште има сличне потребе као и парадајз, тако да се може директно посејати или одгајити из расада почетком маја. Физалис непрекидно цвета од пролећа до јесени. Цвет је жутo-црн. Плодови ове биљке су наранџасте боје и подсећају на мали парадајз који је у потпуности сакупљен у чашицу налик на папир. Берба почиње у августу и траје до првог мраза. Плод је зрео када кошуљица која га обавија постане прозрачна. Плодови се беру по сувом времену и без чашице.
      Оно што нас највише занима јесу многобројна лековита својства физалиса и управо се плод ове биљке сматра за једну од најлековитијих када се једе сиров и зрео. Богат је протеинима, витаминима C, B1, B2, B6, B12, витамином А као и бета каротеном. Садржи бројне биоактивне састојке међу којима алкалоиде и флавоноиде који имају умирујуће дејство. Захваљујући свом саставу физалис се у медицини користи као веома моћан антиоксиданс у борби против слободних радикала, канцера и леукемије. Такође, има антиастматично дејство као и антисептичко код болести грла. Снажно подиже имунитет, делује и као јак антибиотик, нарочито код бактерија стрептокока и стафилокока. Истраживања су показала да има и антивирусно дејство када су у питању грип, херпес, дечја парализа, чак и HIV. Редовно конзумирање физалиса побољшава варење и уништава унутрашње паразите. Садржај влакана је изузетно висок тако да побољшава варење, спречава затвор и регулише цревну флору. Присуство пектина спречава висок холестерол и одржава уравнотежен ниво шећера, тако да постоје подаци да га и дијабетичари могу конзумирати без ограничења. Поред свега наведеног, садржи и одређен проценат мелатонина, па се користи у борби против стреса и за регулисање сна. Физалис је лек против хепатитиса као и повишене температуре. Не сме се претеривати са количином, препоручује се 5-6 плодова дневно и потребно је истаћи да је само меснати део плода јестив, док су остали делови биљке отровни.

      Сања Миловановић Миленковић ПССС Смедерево

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.