- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 10 meseci ranije by Nerandžić Ljiljana.
-
AutorČlanci
-
07.09.2020 u 17:45 #516732Nerandžić LjiljanaUčesnik
Značaj kozjeg mleka
Poslednjih par godina potrošnja i proizvodnja kozjeg mleka povećana je širom sveta
jer ljudi prepoznaju prednost kozjeg mleka. Sada je već poznato da kozje mleko ima
visoku hranljivost i mogućnost proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda, dobrog
sastava za ljudsku ishranu. Iako se zna da koza može proizvesti kvalitetno mleko
dobrog sastava, različiti faktori, uključujući rasu, nutritivni status, veličinu i oblik
vimena, telesnu težinu utiču na sastav i sadržaj mleka. Varijacije koje se javljaju u
kozjem mleku pod velikim uticajem su godišnjeg doba, perioda laktacije, vrste hrane,
zdravlja vimena i fizioloških faktora.
Kada govorimo o zdravstvenom aspektu kozjeg mleka, možemo zaključiti da je kozje
mleko po svom sastavu lakše svarljivo od kravljeg mleka, naročito za decu i one koji
imaju osetljiv stomak. Nedostaje mu folne kiseline i ne preporučuje se deci mlađoj od
jedne godine jer može izazvati anemiju.
Ono što možemo zaključiti jeste da svest čoveka o kozjem mleku, njegovom sastavu
i hranljivim vrednostima treba da se poveća jer pokazuje pozitivne efekte na ljudska
bića. Veoma je važno biti svestan njegovih zdravstvenih koristi prilikom konzumiranja.
Podsticaj državnih organa da učestvuju u zdravstvenoj zaštiti životinja i razvoju koze,
veoma je važan segment za poboljšanje zdravlja stanovništva.
Iako je za očekivati da kozje mleko nikada neće zameniti kravlje mleko u komercijalnoj
proizvodnji, zbog njegovih neospornih prednosti i potencijala treba intenzivirati
njegovu proizvodnju i preradu.Ljiljana Nerandzic
PSSSKraljevo -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.