Pašnjački način držanja ovaca i koza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516720
    Brajović Nebojša
    Učesnik

      ПАШЊАЧКИ НАЧИН ДРЖАЊА ОВАЦА И КОЗА
      Због специфичне грађе система за варење, овце и козе спадају у групу животиња које називамо преживарима које имају способност да јефтину кабасту храну са пашњака претворе у квалитетне производе, млеко и месо. Из тог разлога представљају идеалне животиње за гајење и у органском сточарству.
      Козе најчешће храну узимају брстом и из тог разлога користе више биљних врста него говеда и овце. Козе користе око 90 различитих врста биљака а говеда и козе око 20 врста. Када говоримо о избору хранива за козе оне су веома пробирљиве. Прво конзумирају квалитетне делове биљака, лист, цвет а онда и делове стабљике. Анатомски посматрано, горња вилица коза је покретљивија у односу на овце и из тог разлога лакше досежу до младих ластара и лишћа. У потрази за квалитетним брстом козе прелазе велике површине и проводе доста времена у самом брсту, чак и до 11 сати дневно у односу на овце које проведу око 8 сати пасући. Због своје окретности, скромности и прилагодљивости терену доста времена проводе у брсту на подручјима која су често недоступна говедима или овцама.
      Током периода испаше, козама и овцама треба омогућити слободан приступ површинама за напасање. На одређеном делу пашњака треба обезбедити импровизоване надстрешнице да би козе или овце могле да се склоне од евентуалних временских непогода ( јако сунце, киша) и сл. Хлад у току топлих летњих дана могу обезбедити и густе крошње дрвећа која се налазе на самом пашњаку. Најбољи начин искоришћавања пашњака је прегонски начин, при коме се површине за напасање равномерно користе а сам принос травне масе повећава и до 20 %. Ограде за поделу парцела се састоје од три хоризонталне жице постављене на висину, 25,50 и 100 см. Такође на пашњацима треба обезбедити и уредити појилишта.

      Саветодавац за сточарство
      Небојша Брајовић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.