Šljiva Lana

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516707
    Čokojević Sanja
    Učesnik

      Šljiva Lana

      Šljiva ranog vremena sazrevanja ( sazreva u drugoj dekadi jula),odličnog kavaliteta ploda koji je namenjen za upotrebu u svežem stanju. Stvorena je u Institutu za voćarstvo u Čačku hibridizacijom kalifornijske plave i sorte rut geršteter. Stablo je umereno bujno do bujno. Krošnja je retka, uskopiramidalne forme. Grane su dobro obrasle rodnim drvetom. Prema vremenu cvetanja pripada grupi ranih sorti. Samobesplodna je sorta. Plod je krupan, prosečne mase 80-90 g, okruglastog oblika, simetričan, sa jako izraženim šavom. Osnovna boja pokožice ploda je ljubičasto-plava, sa blago izraženim pepeljkom. Meso ploda je žućkasto-zelene boje, srednje čvrstine, sočno, aromatično, slatko-nakiselog ukusa. Sadrži prosečno 14,5% rastvorljivih suvih materija, 9,9% ukupnih šećera i 1,30% ukupnih kiselina. Koštica se delimično odvaja od mesa ploda, prosečne mase 2,2 g. Plodovi ubrani u fazi tehnološke zrelosti odlikuju se dobrom transportabilnošću. Preporučuje se za gajenje u pogodinim ekološkim uslovima vinogradarske zone. U cilju kontrole bujnosti i ranijeg stupanja na rod preporučuje se kalemljenje na slabije bujnim podlogama.Vrlo važna osobina jeste da je ona toleratna na virus šarke – znači da ispoljava simptome na pojedinačnim listovima, ali nema nikakvih simptoma ni promena na plodovima.
      Sanja Čokojević,dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.