Zelena mediteranska stenica

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516703
    Petrović Mirjana
    Učesnik

      Zelena mediteranska stenica (Nezara viridula L.) je kosmopolitska vrsta, do skora je pretežno naseljavala Mediteran, ali svakodnevno otopljavanje je omogućilo njenu štetnost i rasprostranjenost na sever, a time i u Srbiju. Ima mnogobrojne domaćine, a ekonomske štete pričinjava na soji, pasulju, boraniji, kupusu, paprici, paradajzu, krompiru, tikvama i drugim kulturama.
      Odrasle jedinke su u obliku štita, veličine 12-15 mm, a širine 7-8 mm, pretežno zelene boje, mada postoje tri varijeteta obojenosti. Jaja su bela do svetložuta ili naranđasto- ružičasta, buretasta, sa polkopcem u vidu diska na vrhu. Larve prvog stadijuma su naranđaste, od drugog do četvrtog su crne sa 4 reda krupnih belih pega na trbuhu, a sa crvenkastim pegama sredinom trbuha i po obodu tela.
      U toplijim krajevima ima 4-5 generacije, a kod nas pretežno dve, prezimljava kao imago ispod kore drveća, opalog lišća, čak i u zatvorenom prostoru. Porastom temperature odrasle jedinke počinju sa ishranom, parenjem i ženka polaže do 300 jaja u jajnim leglima šestougaonog oblika sa 50-60 jaja jedno uz drugo na naličju lista. Embrionalni razvoj leti traje pet dana, a dve-tri nedelje u rano proleće i kasnu jesen. Larve prvog stadijuma se ne hrane, presvlače se nakon tri dana, tako redom, leti razvojni ciklus se završi za 65-70 dana.
      Usni aparat stenice je za bodenje i sisanje, te sišu sokove iz svih nadzemnih biljnih delova, a češće iz plodova u zrenju i rastućih izdanaka. Na plodovima nastaju prvo blede, a kasnije tamno smeđe ili crne pege, koje smanjuju kvalitet i izgled ploda. Osim vizuelnih šteta nastaju i mehanička prenošenja bakterija i gljiva, a time pegavost, trulež, otpadanje plodova i druge bolesti.
      Mere zaštite se sastoje u primeni integralnih metoda. Sa manjih površina moguće je skupljanje i uništavanje jajnih legala, larvi i odraslih jedinki. Preporučuje se suzbijanje korova, čuvanje prirodnih neprijatelja, upotreba kaolin gline, preparata na bazi insekticidnih sapuna kod organske proizvodnje povrća. Takođe se uvodi biološka kontrola pomoću parazitoidnih muva i osa u mnogim zamljama, čime se redukuje upotreba insekticida

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.