Ribizlina lisna vaš

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516700
    Petrović Mirjana
    Učesnik

      Ribizlina lisna vaš (Cryptomyzus ribis L.) živi na naličju listova, prouzrokuje ispupčenja na licu mladog lišća ribizle, joste, ogrozda, pri čemu vremenom gale dobiju crvenkastu boju. Beskrilne jedinke su limunastožute boje i duge oko 2,2 mm, a krilate imaju glavu i grudi mrkosive boje dužine 2,4 mm. Obavezne su im tri uzdužne crne pruge na trbuhu.
      Raspolažu većim brojem generacija godišnje, prezimljavaju na izbojcima hraniteljke u stadijumu jajeta. Prvo mlado lišće naseljavalju nakon otvaranja lisnih pupoljaka ispiljene larve osnivačice. Brzo se razvijaju, reprodukuju se nakon 12-16 dana, a početkom jula pojavljuju se krilate ženke, koje preleću na biljke iz familije Labiateae, roda Lamium i Stachys, gde se razmnožavaju do kraja leta. Deo populacije može ostati na ribizli na sočnim i zasenjenim delovima biljke. Krajem septembra na ribizlu se vraćaju krilate ženke iz kojih se razvija polna generacija, oplođene ženke polažu jaja na mlade izbojke u grupama ili pojedinačno oko pupoljaka.
      Suzbijanje se sprovodi osnovnim preventivnim zimskim prskanjem ili tokom vegetacije sistemičnim insekticidima koja su registrovana za ovu štetočinu.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.