Mađarska najbolja – sorta kajsije za dobijanje rakije vrhunskog kvaliteta

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine ranije by Jerkić Suzana.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516690
    Jerkić Suzana
    Učesnik

      Mađarska najbolja je stara Mađarska sorta. Gaji se na teritoriji cele Srbije. Sazreva prve dekade jula meseca.
      Stablo je bujno, sa širokom razvedenom krunom. Pretežno rađa na mešovitim i kratkim rodnim grančicama. Relativno je otporna na zimske mrazeve dok je osetljiva na virus šarke šljive. Cveta srednje kasno i relativno kratko. Samooplodna je sorta. Što se tiče ploda plod je srednje krupan do krupan (45 – 50 g), okruglasto – srcastog oblika (širok pri osnovi a sužen pri vrhu). Osnovna boja pokožice je narandžasta dok sa sunčane strane plod je prekriven dopunskom svetlocrvenom bojom na kojoj se uočavaju tamnocrvene tačkice. Često se na pokožici sreću i braonkaste (rđaste) pege (u godinama sa velikom količinom padavina).
      Meso ploda je narandžaste boje, srednje čvrsto, sočno, slatko – blagonakiselo sa izraženom prijatnom aromom. Jedna je od najboljih sorti kajsije po kvalitetu mesa. Sadrži 16 % suve materije.
      Koštica je krupna ( 3,3 g) sa srednjim učešćem u masi ploda (7%) i odvaja se od mesa. Slatkog jezgra. Dugo je bila vodeća sorta u našoj zemlji, zahvaljujući pre svega dobrom kvalitetu ploda. Kod ove sorte postoji veliki broj klonova pa za razmnožavanje treba koristiti odabrana matična stabla dobrih osobina. Sa sigurnošću možemo reći da ova sorta zahvaljujući kvalitetu plodova spada u grupu sorti za dobijanje rakije vrhunskog kvaliteta.

      Suzana Jerkić dipl.inž.
      PSSS Vranje

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.