- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 4 meseci ranije by Andrejić Dragana.
-
AutorČlanci
-
10.08.2020 u 01:56 #516688Andrejić DraganaUčesnik
Održavanje higijene vinskog podruma
Kod naših vinogradara pod podrumom se uglavnom podrazumeva jedna prostorija u kojoj se vrši prerada grožđa, vrenje i nega vina. Podrum mora biti besprekorno čist jer je to jedan od preduslova za kvalitetnu preradu voća i grožđa i negu vina i rakije. Naši stari su imali običaj da kažu: ,,Kakav ti je podrum, takvo će ti i vino biti”. Vrlo je važno pre berbe očistiti podrumske prostorije i dezinfikovati ih, a zidove okrečiti. Za krečenje zidova može da se koristi krečno mleko koje se spravlja tako što se u 10 l vode stavi 1kg živog kreča i 200 g sumpora u prahu. Kada se zidovi osuše preporučuje se prskanje 5% rastvorom plavog kamena zbog sprečavanja razvoja plesni. Dan pre prerade grožđa, podrum se dezinfikuje sumpor-dioksidom. Na 1m3 zapalimo 1-2 sumporne trake. Možemo zapaliti i elementarni sumpor u prahu gde je na svaki metar kubni prostora potrebno 30g sumpora. Palimo ga u zemljanim posudama, postavljenim na više mesta. Trake i elementarni sumpor moramo postaviti na veću visinu, jer je gasoviti sumpor teži od vazduha i pada prema podu!
Nakon 24 h podrum obavezno dobro provetriti!!!PSSS Kruševac, Dragana Andrejić
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.