IPARD III program

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516687
    Zdravković Zorica
    Učesnik

      U cilju što efikasnije pripreme IPARD III programa, za period 2021-2027, predstavnici relevantnih institucija uveliko razmatraju različite teme, između ostalih i predlog budućih mera.

      Ono što se u vezi budućeg programiranja sa sigurnošću zna jeste da će državama kandidatima za članstvo u EU biti na raspolaganju set od 13 mera. Novina u odnosu na IPARD II program su Mera 12 – Finansijski instrumenti i Mera 13 – Inovacije i transfer znanja. Ostale mere odnose se na: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – Mera 1, Podršku uspostavljanju proizvođačkih grupa – Mera 2, Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva – Mera 3, Agroekološko-klimatske mere i meru organske proizvodnje – Mera 4, Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja, LEADER pristup – Mera 5, Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu – Mera 6, Diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja – Mera 7, Unapređenje obuka – Mera 8, Tehničku pomoć – Mera 9, Savetodavne službe – Mera 10 i Podizanje i zaštitu šuma – Mera 11.
      Na svakoj državi je da kroz analizu potreba sagleda koje bi od ponuđenih mera imale najbolje efekte i opredeli se za njihovu akreditaciju.

      Važno je naglasiti da će značajno mesto u IPARD III programu imati mladi poljoprivrednici, organska proizvodnja i sve investicije koje su u saglasnosti sa zelenom agendom, što se kod pojedinih mera ogleda kroz dodatni intenzitet pomoći za investicije mladih poljoprivrednika, investicije u planinskim područjima, investicije iz oblasti organske proizvodnje, cirkularne ekonomije, upravljanje otpadom i otpadnim vodama i investicije u obnovljive izvore energije.

      Zorica Zdravković, savetodavac za agroekonomiju

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.