Zastita maline posle berbe

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516683
    Galović Branko
    Učesnik

      Успешна производња малине захтева примену потребних агротехничких мера током целе године па са тим у вези после завршетка бербе потребно је наставити са радовима у малињаку. Многи пољопривредни произвођачи те радове занемарују јер после малине почиње берба купина, касније стижу остале културе па је малина запостављена и у малињаке улазе тек у пролеће када обављају ђубрење, резидбу и везивање изданака. Период од бербе до завршетка вегетације је веома битан да би однеговали квалитетне и здраве изданке за следећу годину. По завршетку бербе потрбно је уклонити изданке који су донели род. Ови изданци су завршили своју функцију. У случају високих температура као сто су ове године изданци се могу оставити на жици да би правили хладовину.
      Малину напада велики број штетних организама : инсеката,проузроковача биљних болести, и корова.Из тог разлога потебно је предузети мере заштите које спречавају појаву болести,штеточина и корова обезбеђујући здрав и квалитетан род.
      За сузбијање проузроковача биљних болести може се применити фунгицид на бази а.м. азоксистробина одмах након бербе уз додатак инсектицида (а.м. ацетамиприда)и акарицида који сузбија штетне инсекте и гриње.
      Петнаестак дана након обављеног третмана ако је потребно прскање се може поновити. Крајем октобра у малињаку је потрбно наставити са превентивном заштитом и то применом препарата на бази бакра . Неопходна мера у малињаку након бербе је уништавање корова, што представља обавезну и редовну меру у производњи здравог и квалитетног плода малине . Уколико се у малињацима не уништавају корови и ако се исти после бербе не уклоне или униште они ће бити велика конкуреција остављеним изданцима у храни и води и добра подлога за развој штетних организама.
      Корови у малињацима сузбијају се применом механичких и хемијских мера или комбинацијом истих. Механичке мере подразумевају примену различитих агротехничких мера :плевљење и окопавање у реду ,плитко орање ,дрљање кошење и фрезирање између редова . Хемијске мере подразумевају примену пестицида . Са хербицидима у малињацима треба бити опрезан и не употребљавати их пре консултација са стручњацима.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.