- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 4 meseci ranije by Nešić Bojana.
-
AutorČlanci
-
28.07.2020 u 13:36 #516668Nešić BojanaUčesnik
Da bi se neki poljoprivredni proizvod bio organski, neophodan je sertifikat za takvu proizvodnju. Da bi se dobio sertifikat, veoma je važno ispuniti sve zahteve obrade i sastava zemljišta, korišćenja pesticida, izolovanosti parcele od drugih parcela i slično.
Organska proizvodnja hrane u može biti i značajan izvor prihoda i zapošljavanja u poljoprivrednim domaćinstvima. U Španiji i Italiji, čak petina ukupnog poljoprivrednog zemljišta se koristi za organsku proizvodnju. Tako da jedan od ciljeva poljoprivrede naše države jeste da se ovakve površine povećaju nekoliko puta. U Srbiji najviše organske hrane se proizvede u Vojvodini i Šumadiji.
Danas su biološki uzgoj i održivi razvoj postali svetski trendovi. Zemljište se odmara i poboljšava se plodnost, nema zloupotrebe životinja i ljudi, a zarada je za trećinu viša od konvencionalne proizvodnje.
Svaki učesnik organske poljoprivredne proizvodnje mora da bude kontrolisan, bilo da se radi o proizvođačima ili prerađivačima. I jedni i drugi moraju da imaju sertifikat, kojim se potvrđuje da je njegova delatnost bila pod kontrolom ovlašćene organizacije.
Sertifikacija je postupak na osnovu koga ovlašćena kontrolna organizacija izdaje pismeno uverenje kojim potvrđuje da je organski proizvod proizveden u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji. Sertifikat je jedina garancija potrošaču da je proizvod proizveden u skladu sa principima organske poljoprivrede. Sertifikat važi godinu dana od dana izdavanja.
Dobijanjem sertifikata stiče se pravo na korišćenje nacionalnog znaka „organski proizvod“ i logotipa sertifikacionog tela na etiketi proizvoda.
Bojana Nešić, dipl.ing. za agroekonomiju
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.