Načini primene sredstava za zaštitu povrća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516660
    Mladenović Žaklina
    Učesnik

      U povrtarstvu postoji nekoliko načina primene pesticida:prskanje,orošavanje, zaprašivanje,zalivanje, rasturanje granula,dezinfekcija zemljišta i dezinfekcija semena.
      Prskanje je osnovna metoda u zaštiti povrća od parazita, štetočina i korova.Pesticidi se primenjuju razređeni u vodi, a na biljke dospevaju u krupnim kapljicama veličine preko 200 mikrona.Savremene prskalice su najčešće od plastične mase, različite za premine.Za manje površine koriste se ledjne tzv.voćarsko-vinogradarske prskalice zapremine rezervoara 12-20 litara.Tečnost se izbacuje stalnim pokretanjem klipa pumpe koja se nalazi u rezervoaru prskalice.Za nešto veće površine na raspolaganju su ručno prevozne prskalice zapremine 100litara sa motornom pumpom.Za zaštitu povrća na većim površinama koriste se prskalice zapremine 400 litara. Sa većim brojem rasprskivača i radnim zahvatom 8 ili 12metara.
      Orošavanje – se primenjuje u zaštiti useva gustog sklopa od parazita i štetočina.Orošavanjem se postiže potpuno pokrivanje cele biljke pa je efikasnost zaštite velika. Na biljke dospeva preparatu kapljicama veličine 50 do150 mikrona.U povrtarstvu se najčešće koriste ledjni orošivači.Za orošavanje treba znatno manje vode nego za prskanje, 50-150l/ha, pa je pogodan za krajeve bez dovoljno vode.
      Zaprašivanje znači primenu sredstava u obliku prašiva.Efekat ovog načina primene pesticida je, ne samo u povrtarstvu već i u drugim oblastima biljne proizvodnje,zamenjen daleko efikasnijim prskanjem.
      Zalivanje biljaka rastvorom pesticida primenjuje se u suzbijanju parazita i štetočina koji se nalaze u zoni korena i prizemnog dela stabla.Biljke se zalivaju tečnošću iz povrtarske kante ili se sa rasprskivača prskalice skine puž pa se prska u zoni korena i prizemnog dela stabla.Troši se od 150 do 200ml rastvora po jednoj biljci.
      Rasturanje granula primenjuje se pri suzbijanju štetočina u zemljištu i pri dezinfekciji zamljišta.One se razbacuju po celoj površini ili u redove, ručno, rasipačem đubriva ili depozitorima granula montiranim na sejalicu.
      Dezinfekcija zemljišta pesticidima izvodi se kontaktnim sredstvima ili fumigantima tj. sredstvima koja svojim parama deluju na štetne organizme u zemljištu.Dezinfekcija se vrši suvim ili vlažnim postupkom.U prvom slučaju vrši se zaprašivanje semena fungicidom u obliku praha metodom predoziranja, a u drugom se nanosi rastvor preparata na suvo ili prethodno navlaženo seme.

      Žaklina Mladenović dipl.inž. za zaštitu bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.