Trešnjina muva (Rhagoletis cerasi)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516648
    Dražić Milena
    Učesnik

      Trešnjina muva je štetočina koja napada plodove trešnje i višnje.
      Imaga su crne boje, na kraju grudnog dela se nalazi žuta fleka, krila su prozirna sa crnim šarama. Larve su valjkastog oblika, bele boje, nemaju noge, glava je crne boje.
      Trešnjina muva leti od maja do kraja jula. Imaga se pojavljuju u maju i hrane se na listu, posle 10-15 dana počinju sa polaganjem jaja, u vreme kada plodovi dobiju žutu boju ili početak crvene boje. Ženka može da položi 60-80 jaja. Nakon polaganja jaja, pojavljuju se larve koje nanose najveću štetu. Larve se hrane sokom i mesom ploda. Usled ishrane dovode do sušenja plodova. Razvoj larve traje oko 30 dana, dok su plodovi na stablu ili kada se oberu, larve izlaze iz njih i padaju na zemlju. U zemlju se uvlače u dubinu od nekoliko cm, grade kokon u kome se transformišu u lutku i tu ostaju da prezime. Ima jednu generaciju godišnje.
      Mere zaštite:
      Vreme tretiranja se određuje na nekoliko načina: pregledom razvoja lutaka u zemljištu tokom proleća, praćenjem ulova na feromonskim klopkama ili pregledom plodova na prisustvo i stepen razvoja jaja u njima. Ukoliko nema mogućnosti za precizno određivanje momenta tretiranja, tretman se vrši kada 50% plodova počinje da žuti ili rumeni. Prilikom upotrebe preparata treba voditi računa o karenci. Preporučuju se preparati na bazi a.m. cijantraniliprol, deltametrin.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.