Očuvanje životne sredine

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516640
    Panić Radiša
    Učesnik

      ОЧУВАЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

      Очување животне средине подразумева скуп различитих мера и поступака који спречавају угрожавање животне средине са циљем очувања биолошке равнотеже у природи. Здрава животна средина је основ за очување људске егзистенције, развој здравог друштва и битан фактор за виши ниво живота људи. Због ових разлога, брига о животној средини је приоритет од свеукупног значаја за свако друштво. Циљеви очувања животне средине су бројни, међу којима ћемо навести неке, попут: – очување и заштита здравља људи, целовитости, разноврсности и квалитета екосистема; – очување плодности земљишта – очување разноврсности биљних и животињских врста у природи; – очување природних лепота и вредности; – очување културне баштине и добара која је човек створио; – -спречавање опасности и ризика по животну средину, и многи други циљеви.
      Да би се сачувала здрава животна средина, неопходне су бројне мере које би томе допринеле, попут: смањења буке, контроле воде, смањења испуштања издувних гасова, контролу квалитета прехрамбених производа, забране производње једињења која разграђују озонски омотач и др..
      Како ће и колико бити очувана животна средина, зависи од степена укључивања и учешћа јавности. Транспарентност поступака и предузетих мера, сигурно много утиче и повећава поверење јавности, као њену заинтересованост. Такође, јавност има право да тражи преиспитивање донетих одлука и мера, уколико има потребе за тим.
      Циљ доношења Закона из области животне средине је усаглашавање националног законодавства са прописима ЕУ, стварање нормативних услова за одговоран приступ у доношењу и спровођењу стратегија, планова, програма и одлука, и др.. Поред свих неопходних улагања у нове технологије, неопходно је непрекидно радити на развоју свести становништва о значају личног ангажовања и доприноса сваког појединца, у непрекидној борби за очување здраве животне средине, а за добробит свих нас.

      Радиша Панић
      PSSS Valjevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.